marți, 19 martie, 2024

Seful Facebook isi plange de mila! Dupa ce a permis culegerea datelor a zeci de milioane de utilizatori in scop electoral, actiunile companiei scad dramatic

Distribuie:

Publicat:

Actiunile Facebook au scazut cu 5% inainte de deschiderea pietei, dupa ce firma de cercetare politica Cambridge Analytica a folosit site-ul pentru a recolta nelegitim aproximativ 50 de milioane de profiluri de utilizatori, relateaza Business Insider.

Potrivit Markets Insider, pretul actiunilor Facebook se ridica la 177,66 de dolari inainte de deschiderea pietei, fiind in scadere de la 185,09 dolari per actiune de vineri. Din cauza acestei scaderi, compania pierde peste 20 de miliarde de dolari din capitalizarea de piata.

Reteaua de socializare Facebook se afla sub presiuni uriase din partea parlamentarilor din SUA si din Marea Britanie, asupra modului in care gestioneaza datele utilizatorilor si modul in care aceste date pot fi manipulate pentru publicitatea politica vizata.

Publicatiile The Guardian si The New York Times au comunicat ca firma de cercetare politica Cambridge Analytica a accesat date de la 50 de milioane de utilizatori Facebook in timpul campaniei prezidentiale americane din 2016 fara permisiunea companiei si a folosit aceste date pentru publicarea anunturilor politice foarte bine redirectionate pe reteaua de socializare.

 „Am exploatat Facebook-ul pentru a recolta milioane de profile ale oamenilor pentru a ne ajuta de ceea ce stim despre ei ”, a spus Christopher Wylie, fost angajat al Cambridge Analytica.

Cambridge Analytica a reusit sa acceseze datele dupa ce a colaborat cu un profesor de psihologie al Universitatii din Cambridge, Aleksandr Kogan si cu firma sa Global Science Research (GSR) in 2014.

GSR a dezvoltat o aplicatie „thisisyourdigitallife”-„aceasta este viata ta digitala”, care a examinat activitatile utilizatorilor Facebook.

Cele doua companii, Cambridge Analytica si GSR au platit aproximativ 270.000 de oameni pentru a descarca aplicatia si pentru a completa un test de personalitate.

In cele din urma, Facebook a aflat despre aplicatia dezvoltata de GSR si le-a cerut sa stearga datele colectate despre utilizatorii retelei, insa The New York Times a constatat ca Cambridge Analytica inca detinea majoritatea datelor.

Dupa ce a fost anuntata publicarea povestii, Facebook a suspendat companiile de la platforma sa in cursul zilei de vineri.

Senatorul american Marco Rubio a spus ca „Facebook a actionat ca si cum ar fi fost deasupra legii”, iar Damian Collins, un politician britanic care supravegheaza o investigatie colectiva a comisiilor impotriva stirilor false, a declarat duminica despre aceasta miscare ca „firma Cambridge Analytica a inselat in mod deliberat parlamentarii cu privire la utilizarea datelor de pe Facebook”. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img