vineri, 29 martie, 2024

Seful Stabilitatii din BNR, Florin Radulescu: “Deocamdata asistam la o galagie politica fara impact pe curs”

Distribuie:

Publicat:

“Deocamdata avem doar o galagie politica. Aceste discutii publice la sistemului bancar nu afecteaza cursul de schimb. Atunci cand vom avea miscari semnificative pe curs ne vom ingrijora”, a declarat sambata Eugen Radulescu, directorul Directiei de stabilitate financiara din cadrul BNR, care a participat la un forum de discutii organizat de Consiliul Concurentei si Consiliul Patronatelor Bancare din Romania. Radulescu considera disproportionate discutiile despre evolutia ROBOR din ultima perioada. “E o crestere de 50 de puncte de baza. Inflatia a crescut cu mult mai mult. Dar repet ceea ce a spus si colegul Adrian Vasilescu: vremea dobanzilor mici se termina”, a mai explicat seful Stabilitatii din BNR.
Radulescu a vorbit sambata despre riscurile si oportunitatile sistemului bancar si a fost intrebat daca riscul din sfera declaratiilor politice ingrijoreaza in vreun fel Banca Centrala. “Nu comentam declaratii politice”, a mai spus Radulescu.
Reamintim ca in ultima perioada au existat discutii cu privire la impunerea unei taxe pe activele bancare, iar iesirile publice impotriva sistemului bancar si a bancii centrale s-au intetit. 
Premierul Mihai Tudose a declarat vineri, referindu-se la cresterea nivelului indicelui Robor, ca probabil “colegii” de la BNR au fost putin plecati de acasa, pentru ca era rolul bancii nationale sa intervina.
In plus, potrivit senatorului liberal Florin Citu,  s-ar intentiona schimbarea Guvernatorului BNR inainte de incheerea mandatului. “Un grup de PSD-isti in frunte cu Liviu, au decis ca a venit momentul sa scape si de ultima lor problema. Pe scurt, au hotarat debarcarea lui Mugur Isarescu, inainte de terminarea mandatului.
Guvernatorul a ramas singurul om cu credibilitate care nu este de acord ca BNR sa stea in pozitie de drepti in fata programului de guvernare al PSD. Asta desi tripleta PSD de la BNR, Georgesu- Voinea- Gherghina, incearca de cateva luni inrolarea acestei institutii in gasca PSD. Nu mai punem la socoteala faptul ca Florin Georgescu se plange peste tot ca nu mai rabdare si s-a saturat sa fie numarul doi.
Dupa ce de luni de zile a atacat direct sau indirect politica bancii nationale, sugerand ca sunt niste ticalosi, acum il ataca direct pe Mugur Isarescu incercand sa-l forteze sa se retraga. Povestitorul meu mi-a relatat ca Tudose s-a oferit personal sa duca pana la capat acest plan”, scrie liberalul pe contul sau de Facebook.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img