miercuri, 27 martie, 2024

Semne care anunta o sarcina extrauterina

Distribuie:

Publicat:

Sarcina extrauterina sau sarcina ectopica este una dintre cel mai frecvent intalnite patologii ale sarcinii. Ea apare atunci cand ovulul fecundat se fixeaza in afara uterului. Aproximativ 2% dintre sarcini se pot complica prin implantarea fatului in afara uterului. La primele simptome, femeia gravida trebuie sa se prezinte urgent la medic.

In sarcina extrauterina, ovulul fecundat poate avea localizari diferite: in cavitatea abdominala, ovare, insa cel mai adesea (in 90% din sarcinile extrauterine) in trompele uterine. In ultimul caz, gravitatea acestei afectiuni este data de cresterea embrionului in cavitatea trompei. Din cauza ca diametrul trompei uterine nu este suficient pentru dezvoltarea normala, mai devreme sau mai tarziu aceasta se rupe. In urma ruperii vaselor sangvine ale trompei are loc o hemoragie abundenta, care, in cazul in care nu este oprita la timp (chirurgical), poate pune in pericol viata femeii. In cazuri rare, trompa uterina nu se rupe, iar sarcina este dusa la capat. Copilul se va naste insa cu probleme, din cauza ca a crescut intr-un spatiu insuficient pentru dezvoltare.

Medicii specialisti sustin ca sarcina extrauterina se produce cu o frecventa mult mai mare in anumite cazuri. „Este favorizata de infectii repetate ale trompelor sau de o boala inflamatorie pelvina, operatii plastice pe trompe, multiple antecedente de avort si chiuretaje, tumori care distorsioneaza trompa. Sarcina extrauterina poate fi determinata de o anomalie genetica sau sa apara dupa utilizarea dispozitivelor intrauterine, ovulelor contraceptive sau dupa fertilizarea in vitro“, a spus dr. Mariana Georgescu, medic primar obstetrica-ginecologie.

Diagnosticarea precoce a unei sarcini extrauterine este asigurata prin doua examene, asociate de multe ori, practicate in mediul spitalicesc: dozarea, in urina sau in plasma sangvina, a hormonului specific al sarcinii si ecografia care poate pune in evidenta o activitate cardiaca embrionara a fatului in afara uterului.

Prezentarea la medic este foarte importanta inca de la primele semne, pentru inceperea tratamentului. Interventia chirurgicala este indicata in sarcinile ovariana si abdominala sau atunci cand o hemoragie interna mare urmeaza ruperii bruste a trompei. In alte cazuri, celiochirurgia (interventia practicata sub control endoscopic) permite sa se intervina fara a practica incizii mari. O metoda noua este tratarea sarcinilor extrauterine prin punctie sub supraveghere ecografica, asociata cu injectarea locala a unui medicament antimitotic (impiedica diviziunea si dezvoltarea oului), destinat sa distruga celulele sarcinii extrauterine. Atunci cand este pus acest diagnostic, pacienta trebuie sa fie spitalizata de urgenta, cu scopul de a preveni o eventuala complicatie (cum ar fi ruperea trompei). Dupa rezolvarea sarcinii extrauterine se impune necesitatea contraceptiei pentru punerea in repaus a ovarelor.

Statisticile arata ca riscul de producere a unei sarcini extrauterine este mult mai mare la femeile trecute de 35 de ani si la femeile care fumeaza. Varsta mamei este, de asemenea, o problema: riscul este de doua ori mai mare pentru femeile intre 35 si 39 de ani si aproape de patru ori mai mare peste varsta de 40 ani.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img