vineri, 19 aprilie, 2024

Semne care arata instalarea bolii Alzheimer

Distribuie:

Publicat:

Alzheimer este o afectiune neurologica care determina moartea unor celule de la nivelul creierului, care are ca si consecinta pierderile de memorie si declinul cognitiv. Alzheimer este un tip de dementa care debuteaza cu simptome blande si evolueaza treptat, fiind o afectiune degenerativa. Numele acestei afectiunii provine de la numele lui Alois Alzheimer, psihiatrul de origine germana care a descris pentru prima data simptomele acestei boli. Potrivit expertilor, cele mai frecvente semne si simptome precoce ale bolii Alzheimer sau alte tipuri de dementa includ:

Pierderea memoriei. Desi amintirile mai vechi pot fi neafectate, persoanele cu dementa pot uita experientele recente sau evenimente importante ce interfereaza cu viata de zi cu zi. Oricine poate uita niste detalii de la un eveniment recent sau o conversatie ori si le poate aminti mai tarziu. Persoanele cu dementa pot uita totul.
Repetitia. Persoanele cu dementa pot repeta aceleasi lucru incontinuu, cuvant cu cuvant. De asemenea, acestea pot pune aceleasi intrebari de fiecare data, chiar daca au primit raspunsurile intotdeauna.
Probleme de limbaj. Cu totii ne chinuim sa ne amintim cate un cuvant cateodata. Insa persoanele cu dementa au probleme profunde in a-si gasi chiar cuvintele de baza. Felul lor de a vorbi poate deveni greu de urmarit intr-o conversatie.
Tulburari de personalitate. Persoanele cu dementa au schimbari bruste de dispozitie. Acestea pot deveni nervoase sau suparate fara un motiv. Ele ar putea deveni neasteptat de suspicioase cu membrii familiei.
Dezorientare si confuzie. Persoanele cu dementa se pot pierde in locuri pe care le cunosc foarte bine, precum in cele din jurul casei. De asemenea, mai pot avea dificultati in a indeplini sarcini de baza si familiale, precum gatitul sau barbieritul.
Lipsa igienei proprii. De multe ori, acesta este cel mai pregnant semn al bolii Alzheimer. Persoanele care obisnuiau sa se ingrijeasca de aspectul propriu incep sa poarte haine uzate sau chiar sa renunte la imbaiere.
Comportamentul bizar. Cu totii obisnuim sa punem cheile in alta parte decat de obicei. Insa persoanele cu boala Alzheimer deseori pun obiectele in locuri ciudate si deloc potrivite. Acestea pot pune periuta de dinti in frigider sau laptele in dulapul de la baie. D.F.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img