marți, 19 martie, 2024

Semnificatia zilei de 3 mai

Distribuie:

Publicat:

Ziua mondiala a libertatii presei este marcata in fiecare an, la 3 mai. Aceasta zi celebreaza principiile fundamentale ale libertatii presei si reprezinta un prilej pentru a evalua libertatea presei in intreaga lume. Este o zi de reflectie in randul profesionistilor mass-media cu privire la problemele libertatii presei si a eticii profesionale.

In acest an UNESCO se concentreaza pe trei teme pentru celebrarea Zilei mondiale a libertatii presei, care se refera la necesitatea unui jurnalism de calitate, respectarea egalitatii de gen si asigurarea securitatii in informatia digitala. In aceasta zi, cetatenii sunt informati asupra incalcarilor libertatii presei care au loc in intreaga lume, prin publicatii cenzurate, amendate, suspendate si inchise, in timp ce jurnalistii, editorii si publicisti sunt hartuiti, atacati, retinuti si chiar ucisi. Ziua mondiala a libertatii presei aduce si un omagiu ziaristilor care si-au pierdut viata prin exercitarea profesiei lor.

UNESCO sarbatoreste in acest an, Ziua mondiala a libertatii presei la Riga, in Letonia, printr-o o conferinta de doua zile (2-4 mai), potrivit www.unesco.org. Cu acest prilej, va fi lansat “Building Digital Safety for Journalism”, un studiu care analizeaza amenintarile digitale cheie cu care se confrunta ziaristi si sursele lor. In cadrul Conferintei de la Riga are loc si acordarea Premiului mondial pentru libertatea presei al UNESCO — Guillermo Cano 2015. Castigatorul este jurnalistul sirian si activistul pentru drepturile omului, Mazen Darwish, aflat in inchisoare in prezent. Premiul este o recunoastere a muncii sale in Siria, timp de peste zece ani, perioada in care a avut interdictie de calatorie, a fost hartui, supus la detentie si torturi repetate.

Mazen Darwish, de profesie avocat, este presedintele Centrului sirian pentru mass-media si libertatea de exprimare, fondat in anul 2004, este unul dintre fondatorii ziarului “Voice” si unul dintre creatorii syriaview.net, un site de independent de stiri, care a fost interzis de catre autoritatile siriene. In 2011, Darwish a infiintat “Media Club”, prima revista siriana despre afaceri media. El a fost retinut din februarie 2012, si arestat impreuna cu colegi sai Hani Al-Zitani si Hussein Ghareer. La 15 mai 2013, Adunarea Generala a ONU a adoptat Rezolutia 67/262 cerand ca “autoritatile siriene sa elibereze imediat toate persoanele retinute in mod arbitrar, inclusiv membrii Centrului sirian pentru mass-media si libertatea de exprimare.” In ianuarie 2014, Grupul de lucru al ONU privind detentia arbitrara a adresat o comunicare catre autoritatile siriene prin care a denuntat detentia arbitrara a lui Mazen Darwish si colegilor de la Centrul Media si a cerut eliberarea lor imediata.

Incepand cu 1997, Premiul mondial pentru libertatea presei UNESCO — Guillermo Cano, in valoare de 25.000 de dolari, este decernat in fiecare an cu ocazia acestei zile unei persoane, organizatii sau institutii ce se remarca prin contributia esentiala la apararea sau promovarea libertatii presei, oriunde in lume. Premiul poarta numele jurnalistului columbian Guillermo Cano, asasinat in 1987, pentru ca a denuntat activitatile traficantilor de droguri din tara sa. Juriul international este alcatuit din paisprezece jurnalisti profesionisti si directori de publicatii din toata lumea.

 Ziua mondiala a libertatii presei a fost proclamata de catre Adunarea Generala a ONU, in 1993, in urma unei recomandari adoptate in cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferintei Generale a UNESCO in 1991. ONU a declarat ziua de 3 mai Ziua mondiala a libertatii presei pentru a aduce in atentia publica importanta si necesitatea respectarii libertatii de exprimare, conform articolului 19 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului: “Orice om are dreptul la libertatea exprimarii opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fara imixtiune din afara, precum si libertatea de a cauta, de a primi si de a raspandi informatii si idei prin orice mijloace si independent de frontierele de stat.”

In anul 2000, in cadrul programului “Freedom of Expression — FreeEx Romania”, Agentia de Monitorizare a Presei — AMP, in colaborare cu Asociatia pentru Protejarea si Promovarea Libertatii de Exprimare (APPLE) si Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au initiat sarbatorirea Zilei Libertatii Presei si in Romania.

AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img