joi, 28 martie, 2024

Sentinta record in cazul celui mai controversat dosar de trafic de tigari in care sunt implicate nume grele de la Politia de Frontiera Husi si Leova

Distribuie:

Publicat:

Unul dintre cele mai grele dosare de contrabanda de tigari care de aceasta data vizeaza si implica nume grele ale autoritatilor din cadrul Sectorului de Politie de Frontiera Husi dar si Leova a ajuns la final.

Totul a incepand cand, seful Punctului de trecere a Frontierei Berezeni, Ionel Lascu a refuzat suma de 50.000 de euro pentru favorizarea contrabanda cu tigari din Republica Moldova. Ba mai mult, in mod corect, politistul a demascat contrabandistii, fapt care i-au trimis direct in fata instantei.

Potrivit DNA, in perioada noiembrie-decembrie 2013, Vasile Iordachi, un cunoscut traficant de tigari din Republica Moldova, Iurie Volceanov si Ivan Musteata, ofiteri in cadrul Sectorului Politiei de Frontiera (SPF) Leova – Republica Moldova, au constituit un grup infractional specializat in derularea de operatiuni de contrabanda. In noaptea de 22/23 decembrie, ei au organizat trecerea ilegala peste frontiera verde a peste 130.000 de pachete cu tigari, operatiune monitorizata de procurori, care au introdus printre traficanti doi ofiteri sub acoperire. In momentul in care au observat un autotuturism in zona, contrabandistii au sistat transportul tigarilor.

Cateva zile mai tarziu, pe 27 decembrie 2013, Valentin Badiu, ofiter in cadrul SPF Husi, l-a atentionat pe liderul contrabandistilor cu privire la faptul ca operatiunea era monitorizata. Cu toate acestea, in aceeasi noapte, reteaua coordonata de Vasile Iordachi a trecut peste Prut, cu barcile, 200 de baxuri cu tigari, cu ajutorul a 20-25 de carausi ramasi neidentificati. Tigarile au fost transportate in municipiul Bucuresti, de unde au fost recuperate ca urmare a interventiei lucratorilor Brigazii Politiei Rutiere, care au dispus indisponibilizarea mijlocului de transport si a unei cantitati de 89.650 de pachete de tigarete. Politistul Badiu i-a transmis lui Iordachi ca nereusita operatiunii s-a „datorat” martorului denuntator, ofiterul Ionel Lascu.

“Dupa intalnirea cu denuntatorul, inculpatul Iordachi Vasile a luat legatura cu inculpatul Badiu Valentin, acesta din urma atragandu-i atentia ca denuntatorul are instituita paza la domiciliu, sugerandu-i totodata sa desfasoare operatiuni de contrabanda de mai mica anvergura si prin alte locuri decat cele cunoscute. Mai mult decat atat, pentru a-l convinge pe inculpatul Iordachi Vasile cu privire la «reaua-credinta» a denuntatorului, inculpatul Badiu Valentin i-a transmis interlocutorului sau ca, in realitate, denuntatorul a urmarit si identificarea cumparatorilor tigarilor din municipiul Bucuresti. La data de 14 aprilie 2014, inculpatul Badiu Valentin l-a avertizat din nou pe inculpatul Iordachi Vasile ca exista posibilitatea de a fi in cautat de organele de politie”, se arata in referatul DNA. In ciuda scurgerilor de informatii, procurorii au reusit, pe 2 mai a.c, prinderea in flagrant a traficantilor. Prejudiciul creat de gruparea infractionala este estimat la 659.000 de lei.

Desi situatia materiala a lui Ionel Lascu este demna de aceea a unui bugetar cinstit, cu imprumuturi bancare, datorii si autoturisme in limita decentei, acesta nu a fost nici o secunda tentat de suma cu multe zero-uri. A denuntat totul la DNA dupa ce a facut o investigatie amanuntita chiar si cu riscul de a primi amenintari la adresa securitatii sale si a familiei. O buna perioada de timp, Ionel Lascu dar si familia sa a beneficiat de paza politistilor insa acum totul s-a terminat.

Dupa doi ani de judecata, Curtea de Apel Iasi a dispus pedepse pentru toti cei implicati in dosar. Vorbim despre Seful Punctului de Trecere a Frontierei (PTF)Leova, Ivan Musteata, subalternul sau Iurie Veaceslav si alte patru persoane cu cetatenie moldoveneasca.

31 de ani de inchisoare cu executare insumat vor face cei sase contrabandisti din Republica Moldova.
De cealalta parte, in acelasi dosar au mai fost condamnati Valentin Badiu, politist de frontiera din cadrul SPF Husi- 3 ani de inchisoare cu suspendare , dar si basarabeanul Gheorghe Braga – 1 an si 8 luni.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img