sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Sfanta Maria Mare, praznuita pe 15 august. Ce se intampla daca trandafirii infloresc in preajma acestei sarbatori

Distribuie:

Publicat:

Sfanta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului este praznuita anual la 15 august. De aceasta mare sarbatoare a crestinilor ortodocsi sunt legate o multime de obiceiuri si superstitii, pe care vi le prezentam mai jos.

In dimineata acestei zile, femeile merg la biserica si impart struguri, prune si faguri de miere. Apoi, femeile merg in cimitir si tamaiaza mormintele rudelor.

Ciobanii coboara oile de la munte (La Santamaria Mare / Tulesc oile la vale!), barbatii isi schimba palaria cu caciula, se interzice scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa sau in tarnatul casei.

De Sfanta Marie, fetele purtau o planta numita "navalnic", care avea puterea sa aduca petitori.

Perioada dintre cele doua Santamarii, Santamaria Mare (15 august) si Santamaria Mica (8 septembrie), era considerata perioada cea mai potrivita pentru semanaturile de toamna.

Daca in apropierea zilei Sfintei Marii infloreau trandafirii, era un semn ca toamnava fi lunga.

In sudul tarii se angajau pandarii la vii si se luau masuri de protectie magica a podgoriilor impotriva pasarilor.

De pe 15 august se deschidea, in satul traditional, un important sezon al nuntilor, sezon care tinea pana la intrarea in postul Craciunului. In aceasta zi se organizau targurile si iarmaroacele de toamna.

Perioada dintre cele doua Santamarii, Santamaria Mare (15 august) si Santamaria Mica (8 septembrie), era considerata perioada cea mai potrivita pentru semanaturile de toamna.

In aceasta zi erau adunate ultimele plante de leac, iar florile se pun la icoana Fecioarei Maria, pentru a fi bune de leac.

Ce se intampla de Santamaria Mare

Sfanta Maria a fost instiintata de Arhanghelul Gavriil de trecerea ei la cele vesnice, iar ea s-a bucurat si s-a rugat pe Muntele Maslinilor si copacii s-au aplecat in fata ei.

Sarbatoarea ortodoxa a Adormirii Maicii Domnului este foarte apropiata de ceea ce romano-catolicii numesc Inaltarea Fecioarei. In conformitate cu Sfanta Traditie, Maica Domnului a murit ca orice fiinta omeneasca, "adormind", asa cum indica si numele sarbatorii.

Apostolii, care erau raspanditi in lume pentru a propovadui Evanghelia la neamuri, au fost adusi in mod miraculos la acest eveniment, fiind cu totii prezenti, cu exceptia Sfantului Toma. El a ajuns cu cateva zile mai tarziu, dupa ce a fost inmormantata; dorind sa o vada inca o data, i-a convins pe ceilalti sa deschida mormantul Maicii Domnului. Atunci, Apostolii au descoperit ca trupul Ei nu mai era in mormant. De aceea, Biserica Romano-Catolica prefera sa se refere la acest eveniment ca Inaltarea. Tinand seama de disparitia trupului Maicii Domnului din mormant, se considera ca Ea a fost inaltata cu trupul la Cer.

Se spune ca mormantul Sfintei Fecioare se afla in Gradina Ghetsimani din Ierusalim unde zilnic mii de credinciosi il viziteaza. In sustinerea acestei ipoteze pledeaza si prezenta braului Fecioarei, tesut chiar de Ea din par de camila, dat Apostolului Toma, la Ierusalim, apoi la Constantinopol, unde a fost asezat intr-o racla de aur, in biserica pe care Teodosie al II-lea o construise special in cinstea Sfintei Fecioare. Din acest brau exista astazi un fragment la Manastirea Vatopedu din Muntele Athos si alt fragment la Manastirea Panaghia Soumela din Grecia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img