joi, 28 martie, 2024

Sfanta Parascheva. Blestemul nestiut pe care il poarta sfanta

Distribuie:

Publicat:

Sfanta Parascheva. An de an, moastele Sfintei Parascheva sunt imbracate in vesminte noi in ajunul sarbatorii din octombrie, iar apoi hainele sunt date unei manastiri care poarta hramul sfintei. Dar pe sub acestea, moastele sunt imbracate cu un vesmant care nu este dat jos niciodata, deoarece traditia spune ca poarta blestemul lui Vasile Lupu.

Sfanta Parascheva. Vesmintele ocrotitoarei Moldovei sunt schimbate de cinci ori pe an si sunt daruite de Inalt Prea Sfintia Sa Mitropolitul Moldovei Teofan unor biserici care au hramul Sfintei Parascheva. Ritualul dupa care sunt schimbate vesmintele este unul sacru, la care participa doar cativa preoti ai Mitropoliei.

Sfanta Parascheva. Moastele Sfintei Parascheva sunt imbracate in fiecare an dupa ritualuri bisericesti, la care iau parte doar preoti ai Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Vesmintele Sfintei Parascheva se fac dupa un ritual special, in atelierele Arhiepiscopiei, iar croitorii tin post si fac rugaciune inainte de a incepe sa le lucreze. „Este pe o catifea alba si florile sunt la fel in aceeasi nuanta cum este impodobit baldachinul Sfintei Parascheva”, spunea Valerian Radu de la Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

Sfanta Parascheva. Dar traditia spune ca sub vesmintele care se schimba, moastele poarta un vesmant care nu se da jos niciodata. Acesta are un sigiliu ce are inscris pe el blestemul domnitorului Vasile Lupu si al Mitropolitului Varlaam, care suna astfel: „Blestemat sa fie cel care va imprastia vreodata Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva”, scrie Libertatea.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img