marți, 19 martie, 2024

Sfantul Dumitru: Ce sa NU faci in timpul acestei sarbatori

Distribuie:

Publicat:

Sfantul Dumitru este unul dintre cei mai iubiti sfinti, fiind o prezenta constanta de-a lungul timpului prin numeroasele minuni pe care le-a infaptuit.

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, este unul dintre cei mai iubiti sfinti, nu doar in Grecia, ci si in intreaga lume ortodoxa, fapt evidentiat de frecventa numelui Dimitrie, Dumitru, Dmitri, Dimitrios etc.
Aceasta popularitate este strans legata de prezenta continua a sfantului de-a lungul secolelor, manifestata prin aratarile sale si numeroase minuni, potrivit site-ului crestinortodox.ro.

Dupa cum este cunoscut, cultul Sfantului Dimitrie are ca punct central Tesalonicul, orasul unde acesta a primit moarte muceniceasca si unde a fost ridicata in primii ani ai Imperiului Bizantin o biserica in cinstea sa. Tesalonicul are, din punct de vedere istoric, numeroase motive sa-l cinsteasca pe Sfantul Dimitrie. Tot aici au inceput a fi consemnate inca de timpuriu minunile sfantului.

Scrierea primei colectii de minuni este atribuita Arhiepiscopului Ioan, dupa anul 600 d.Hr.. Cea de-a doua colectie are autor anonim si a fost scrisa in jurul anului 680. Este demn de amintit faptul ca istoricii au folosit numeroase informatii cuprinse in aceste texte.

Din cele 20 de minuni consemnate in Colectiile A si B (exista si o a treia colectie, publicata mai tarziu), vom face referire la cea de-a 14-a, una dintre cele mai impresionante.
In ziua de Sf. Dimitrie nu se piaptana, iar femeile fac pomana cu grau fiert cu unt, lapte sau branza.In Bucovina, se zice cine seamana usturoiul dupa Sf. Dumitru va avea parte numai de paguba in anul urmator. In Oltenia, se crede ca numai cine respecta toate traditiile sarbatorii va fi protejat de necazuri, primejdii si de lupi.
In ziua Sfantului Dumitru, taranii taie coama cailor tineri pentru ca aceasta sa creasca frumos. Cine are imprumuturi trebuie sa le achite in aceasta zi, dar si sa faca alte socoteli noi.

Totodata se crede ca mortii vii se incalzesc la aceste focuri. Cei tineri sar peste foc, chiuie si joaca, in speranta ca se vor casatori in curand, iar barbatii scot taciuni din foc si ii arunca spre livezi pentru ca anul urmator sa aiba recolta bogata de fructe, potrivit Kudika.ro.

In gospodarii, femeile au datoria de a imparti copiilor fructe uscate, mere, nuci, covrigi si in unele zone se imparte pentru sufletul celor morti grau fiert in lapte. In biserici sunt tinute slujbe speciale si se impart merinde. Sarbatoarea de Sf. Dumitru mai este cunoscuta in popor si ca Ziua Soroacelor si este important ca aceasta zi sa te gaseasca fara datorii, in caz contrar, se poate sa le dai inapoi dublu.
Sursa: realitatea.net

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img