vineri, 29 martie, 2024

Sfaturi de nutritie corecta

Distribuie:

Publicat:

Exista numeroase sfaturi de nutritie pe care le putem urma in scopul de a avea un organism mai sanatos. Iata mai jos cateva dintre ele…

Pentru un organism mai sanatos cu o nutritie corecta, inceteaza sa mai mananci la fast-food sau limiteaza consumul de astfel de alimente. Incearca sa nu te mai lasi vrajita sa reclamele la fast-food-uri si sa iti spui ca meriti un mic rasfat si inlocuieste toata mancarea nesanatoasa pe care o ai in bucatarie cu gustari sanatoase si legume/fructe proaspete. Mai mult, gaseste alte modalitati de a-ti satisface micile placeri si gandeste-te la mancare ca la o sursa de nutritie, nu de satisfacere emotionala.

Pentru un organism sanatos cu o nutritie corecta, fa cumparaturi fara sa te uiti la preturi. Incearca macar o data pe luna, atunci cand faci cumparaturi, sa nu te uiti la preturi. Cumpara lucruri naturale, sanatoase si aratoase. Umple-ti dulapurile din bucatarie si frigiderul cu mancare gustoasa si sanatoasa astfel incat sa nu ai senzatia ca bucataria ta este goala sau ca nu ai ce rontai atunci cand te uiti la un film sau citesti o carte.

Pentru un organism sanatos cu o nutritie corecta, limiteaza mesele in oras. Majoritatea mancarurilor din restaurante contin cantitati immense de sodium, zaharuri sau grasimi. Trebuie sa recunoastem faptul ca exista si cateva mici exceptii, insa acestea nu sunt tocmai usor de suportat pentru buzunarul nostru. Incearca sa petreci astfel mai mult timp cu familia si prietenii dragi gatind mancare sanatoasa ori, atunci cand simti nevoia sa fii singura, umple-ti pauzele facandu-ti o salata de fructe gustoasa!

Pentru un organism sanatos cu o nutritie corecta umple-ti frigiderul cu produse de la fermierii locali. Desi nu arata la fel de bine ca produsele din rafturile supermarketurilor, cele vandute de “taranii din piata” sunt mai sanatoase. Nu numai ca sunt culese proaspat, dar au si un gust mult mai bun in comparatie cu cele congelate. Mai mult, daca nu ai timp destul pentru a le face chiar tu, poti cumpara de la tarani si gemuri, miere, sosuri sau muraturi.

Pentru un organism sanatos si o nutritie corecta incearca sa reduci produsele “albe”. Zaharul este probabil cel mai nociv produs “alb”, insa este bine sa incercam sa reducem si consumul celorlalti indulcitori artificiali. Trebuie sa retinem faptul ca zaharul este primul factor legat de nutritie ce cauzeaza riscul de obezitate sau diabet. De asemenea, poate predispune la boli de inima. Astfel, pentru o nutritie sanatoasa, este indicat sa consumam indulcitori naturali precum mierea sau zaharul brun, mai bogati in nutrienti.

Pentru un organism sanatos, fa mai multa miscare. Oricat de sanatos ar fi stilul tau de nutritie, acesta nu poate sa aiba efecte benefice majore fara putina miscare. Tine minte faptul ca rezultate dau si mersul pe jos sau urcatul scarilor (in loc sa iei liftul). Asadar, miscarea este un element de baza pentru un organism sanatos si un regim de viata echilibrat.

Pentru un organism sanatos si o nutritie corecta, mananca la masa. In cartea Food Rules: An Eater’s Manual scrisa de Michael Pollan, autorul ne atrage atentia ca un birou nu poate fi niciodata inlocuit cu o masa atunci cand mancam. Daca ne hranim atunci cand privim la televizor, lucram sau conducem masina, creierul nostru nu transmite un semnal constient catre organism si astfel mancam mai mult decat avem nevoie. Atunci cand mancam asezati frumos la masa suntem atenti asupra actiunii pe care o facem si ne hranim corespunzator. Daca totusi suntem pe fuga, putem sa rontaim (fara efecte nedorite) fructe si legume.

Pentru un organism sanatos si o nutritie corecta, mananca portii mai mici. O modalitate usoara prin care putem sa mancam portii mai mici este sa cumparam farfurii mai mici. Incercati acest truc si veti observa ca veti simti senzatia de satietate chiar si mancand o cantitate mai mica de mancare, insa intr-o farfurie mai mica. O informatie interesanta este faptul ca multe restaurante servesc mancarea in farfurii mari tip platou pentru a influenta in subconstient consumatorul. Astfel, el isi comanda mai multe feluri de mancare.

Pentru un organism sanatos si o nutritie corecta reduceti consumul de bauturi carbogazoase si beti mai multa apa. Consumand mai multa apa, nu numai ca veti avea o nutritie mai sanatoasa, dar veti economisi si bani. O cutie de suc contine 120 de calorii si nu are valoare nutritionala. Asadar, inlocuiti sucul cu ceai.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img