vineri, 19 aprilie, 2024

Sfaturi de urmat daca te confrunti cu foliculita

Distribuie:

Publicat:

Foliculita reprezinta infectia radacinii firului de par. Fiecare fir de par creste dintr-un folicul pilos, care se gaseste în stratul mijlociu al pielii numit derm. La început apare o roseata la radacina unuia sau mai multor fire de par învecinate, însotita de durere si prurit. Ulterior zonele rosii, inflamate, se transforma în pustule sau umflaturi ce contin puroi si de o senzatie de usturime.

Acestea se rup la un moment dat si din ele se scurge sange si puroi. Unele pustule se dezvolta în foliculi mai profunzi, sunt mai mari si mai dureroase. Ele se pot transforma în furuncule si pot fi însotite de febra si alterare a starii generale. Exista si un tip de foliculita ce apare dupa baile fierbinti, cu localizare mai ales pe torace, brate si picioare, dar se remite dupa aproximativ o saptamana. 

Diagnosticarea foliculitei se face de către un medic dermatolog care, în urma examinării pielii, va stabili tipul de foliculită existent. Pentru a afla cauza sunt necesare analize de laborator de specialitate (examene bacteriologice, micologice, culturi de virus). Formele atipice de foliculită pot necesita chiar și biopsie. Formele superficiale trec de la sine sau prin înlăturarea cauzelor care au dus la apariția ei, însă pentru cele profunde poate fi necesar un tratament local sau un tratament de specialitate. Tratamentele pentru foliculită depind de tipul și de severitatea afecțiunii. Însă, chiar dacă tratamentele te pot ajuta la vindecarea infecției, foliculita poate recidiva în cazul în care nu te protejezi de cauzele care au dus la apariția ei. Uite câteva sfaturi de îngrijire și tipuri de tratament pentru tratarea foliculitei: utilizarea unui sapun antibacterian; utilizarea sampoanelor pe baza de seleniu; aplicare de comprese caldute pe zona afectata; solutii de otet alb distilat într-o cantitate mare de apa; Pentru prevenirea acestei afectiuni se recomanda mentinerea unei bune igiene corporale prin dusuri zilnice cu apa calduta, folosirea abundenta a sapunului si samponului, evitarea folosirii prosopului cu alte persoane, utilizarea unor haine lejere, folosirea cremelor sau lotiunilor dupa epilare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img