joi, 18 aprilie, 2024

Sfaturi pentru a face fata bolilor reumatice

Distribuie:

Publicat:

Reumatismul nu se refera la o singura afectiune – exista peste 100 de afectiuni care se regasesc sub termenul de reumatism. Adesea, oamenii asociaza reumatismul cu artritele sau febra reumatica(complicatie a streptococului de grup A) care pot afecta functia inimii.

Reumatismul sau bolile reumatice sunt boli inflamatorii cronice si dureroase, care afecteaza oasele, articulatiile, muschii, tendoanele si ligamentele. De asemenea, reumatismul poate afecta si organele interne, inclusiv inima, rinichii, plamanii sau pielea. Umflarea, roseata, rigiditatea, caldura si durerea sunt simptome de inflamatie specifice bolilor reumatice.

Iata cateva sfaturi pentru persoanele cu astfel de afectiuni:

– Practicarea regulata de exercitii fizice usoare, cum ar fi mersul pe jos, inotul, ciclismul sau aerobic in apa;
– Intindeti-va constant articulatiile si muschii pentru a preveni rigiditatea;
– Incercati sa va descoperiti limitele pentru a nu solicita prea mult articulatiile;
– Aplicati comprese calde sau cu gheata zona afectata pentru calmarea temporara;
– Faceti bai fierbinti cu saruri speciale;
– In caz de supraponderabilitate sau obezitate, articulatiile si muschii sunt suprasolicitati de greutate (mai ales cele de la nivelul genunchilor sau a gleznelor). Din aceasta cauza se recomanda sa urmati un plan de alimentatie sanatoasa si scadere in greutate;
– Optati pentru scaunele cu apatare inalte, in defavoarea celor fara spatar;
– Incercati sa reduceti stresul si tensiunea prin practicarea de exercitii de respiratie profunda, gandire pozitiva, meditatie sau pur si simplu ascultati muzica pentru a va deconecta.

10 plante pentru ameliorarea durerilor de reumatism

Terapii alternative
Exista o serie de terapii alternative sau complementare cu efecte considerabile pentru bolile reumatice. In timp ce tratamentul medicamentos are un rol important, utilizarea anumitor terapii complementare (acupunctura, meditatia, terapia cu apa calda si rece, etc.) pot contribui la ameliorarea, chiar si temporara, a durerii si mentinerea mobilitatii. In plus, unguentele topice sunt adesea folosite pentru diminuarea durerilor articulare.

Printre unguentele topice eficiente in tratarea durerilor articulare sunt cele care contin: camfor, mentol, ulei de eucalipt, capsaicina, salicilat de metil, etc. Medici specialisti din Colegiul American de Reumatologie, considera ca analgezicele topice cum ar fi salicilatul de metil sau capsaicina pot fi eficiente pentru ameliorarea durerii articulare sau ca adjuvante la alte tratamente.

Stimularea transcutanata nervoasa electica 
Are rolul de a bloca semnalele dureroase prin impulsuri electrice. Aceasta terapie complementara stimuleaza tesutul muscular in scopul de a-l intari.

Acupunctura
Efectele acupuncturii asupra bolilor reumatice au fost demonstrate recent intr-un studiu, care a avut ca si tema de cercetare osteoartrita localizata la nivelul genunchilor. Acupunctura si acupresura sunt eficiente in controlul durerii cauzate de osteoartrita, exceptie facand artrita reumatoida. Au exista studii, potrivit carora chiar si aplicarea aleatorie a acelor de acupunctura contribuie la ameliorarea reumatismelor.

Terapia cald-rece (termoterapia) 
Poate fi utilizata mai ales de catre pacientii care sufera de poliartrita reumatoida. Efectele acesteia sunt amplificate daca este combinata cu exercitii fizice. Totusi, ce este tolerat mai bine: frigul sau caldura? Adevarul este ca nu s-au demonstrat beneficiile unuia in defavoarea celuilalt. Deseori, doar preferinta, tradusa prin gradul de confort al pacientului, stabileste alegerea.

• Terapia prin caldura – crestere fluxul sanguin, creste toleranta la durere si flexibilitatea. Pentru aplicarea acestei terapii se utilizeaza: parafina, ultrasunetele, hidroterapia, caldura umeda.
• Terapia cu aplicatii reci (compresii, masaj cu gheata, scufundarea in apa rece, unguente, etc.) – reduce inflamatia si spasmele musculare.

Terapia de relaxare 
Meditatia, incordarea progresiva si apoi relaxarea muschilor si exercitiile de respiratie pot relaxa muschii, calmand astfel durerea. Terapiile de relaxare sunt benefice si este esential ca bolnavul sa constientizeze ca la fel de importanta ca si tratarea bolii este diminuarea simptomelor pentru imbunatatirea calitatii vietii de zi cu zi.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img