joi, 28 martie, 2024

Sfaturi pentru o alimentatie corecta in obezitate

Distribuie:

Publicat:

În evolutia civilizatiei, aceasta notiune a înregistrat interpretari foarte variate. În comunitatile tribale ale matriarhatului, se forta alimentatia excesiva a femeilor al caror aspect exterior trebuia sa impuna prin masivitate corporala. Stapana clanului trebuia sa fie voinica. În epoca Renasterii, erau la înalta apreciere femeile mai pline, asa cum erau imortalizate în lucrarile marilor pictori si sculptori din acea vreme, care venerau frumusetea opulenta. Abia spre mijlocul secolului al XX-lea s-a impus modelul sexului frumos francez, bazat pe calcule riguroase, care coreleaza greutatea corpului cu înaltimea si varsta. Obezitatea a devenit una dintre cele mai serioase probleme de sanatate publica, mai frecventa în mediul urban decat în cel rural.

 Aceasta afectiune s-a extins la acest început de mileniu, îndeosebi în randul femeilor aflate în fazele critice ale activitatii hormonale (pubertate, sarcina, alaptare, menopauza) sau în perioada de convalescenta, dupa o operatie sau o boala infectioasa. În timpul acestor explozii hormonale au loc modificari radicale de ordin psihic, neuro-endocrinic, sociale, de alimentatie si de comportament (sedentarism, stres), cu urmari greu de remediat. Mii de carti au fost scrise pe aceasta tema, fiecare elaborand formule de calcul si retete de slabit sau cautand modalitati de prevenire si combatere. Rezultatele curelor de slabire au fost însa modeste, adesea cu dezamagiri, întrucat persoanele în cauza nu au participat cu hotarare si perseverenta la respectarea regimului alimentar restrictiv. În Romania, ponderea persoanelor cu greutate peste normal este în crestere, ajungand la circa 60% dintre adulti. Este, însa, depasita în unele tari mai bogate, cu un nivel de trai mai ridicat, ce permite o alimentatie îmbelsugata, obtinuta fara prea mari eforturi.

Alimentatia corecta constituie parghia principala de prevenire si combatere a tendintei de îngrasare, prin depasirea plafoanelor de greutate corporala. Cunoscand aceste plafoane, pacientul va fi constient ca pentru o perioada de durata (saptamani sau luni) va trebui sa adopte o dieta alimentara hipocalorica, destul de severa, prin renuntare la multe din placerile gustative. Alimentele recomandate: – carne slaba de vaca, vitel si pasare (fiarta sau fripta); – peste slab (salau, stiuca, biban, lin, pastrav); – supe de legume, de lapte smantanit, chimen, borsuri de legume; – lapte degresat, iaurt, urda, branza de vaci nesarata, telemea de primavara;
– oua fierte ( 2 pe zi în lipsa carnii sau 3 pe saptamana); – uleiuri vegetale (20-30 g pe zi), uneori ulei de parafina si margarina în salate; – sare în cantitate maxima de 5 g pe zi; – paine intermediara sau Graham (max. 120 g pe zi) sau 3 chifle, uneori înlocuite cu mamaliga (40-50 g); – condimente din plante aromatice (cimbru, tarhon, marar, patrunjel verde, leustean, dafin, chimen); – deserturi numai din fructe proaspete sau compoturi îndulcite cu zaharina; – apa potabila în cantitate de 1,5 – 2 litri pe zi (bauta între mese) pentru cresterea diurezei si eliminarea toxinelor din organism.

Produsele alimentare consumate zilnic vor totaliza 1.500-2.000 calorii, repartizate în 5 mese (la orele 8, 11.00, 14.00, 17.00, 20.00). Reducerea zilnica a plafonului caloric se va realiza în trepte saptamanale, cu cate 500 de calorii, astfel ca, fata de consumul normal de 2.500 – 3.000 de calorii, sa se ajunga la 1.200 – 1.500 de calorii. La un aport zilnic de 1.200 de calorii se pot consuma: 500 g legume, 300 g fructe, 250 g lapte, 200 g carne slaba, 120 g paine intermediara, 100 g branza de vaci, 20 g ulei vegetal si 10 g zahar.

Consumati din belsug legume si fructe. În terapia excesului ponderal sunt recomandate cure de 10-20 de zile cu legume si fructe proaspete, sucuri de cruditati si fructe prelucrate, care detin reale calitati prin valorile reduse si prin diverse proprietati medicinale. Acestea au o putere calorica redusa si asigura, aproape în întregime, necesarul de vitamine naturale (C, B, A, D, PP) si de saruri minerale (potasiu, magneziu, fier, calciu, fosfor si altele). Avand un volum mare, pot umple usor stomacul, iar prin continutul ridicat de celuloza dau senzatia de satietate. Este indicat ca unele legume si fructe sa fie servite rase sau bine maruntite, pentru ca celuloza sa nu devina iritanta pentru tubul digestiv.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img