joi, 28 martie, 2024

Shaorma ar putea fi INTERZISA

Distribuie:

Publicat:

Shaorma ar putea fi interzisa in Uniunea Europeana la initiativa socialistilor si verzilor din Parlamentul European. La fel s-ar putea intampla cu kebabul, daca solicitarile celor doua grupuri politice vor fi adoptate. In Uniunea Europeana se consuma zilnic 500 de tone de carne pentru shaorma si kebab, potrivit unei statistici invocate de cotidianul german Bild, scrie libertatea.ro. Romania este una dintre tarile in care cele doua preparate de provenienta orientala se bucura de mare succes. Toate acestea ar putea deveni istorie, insa. O masura pe care doresc sa o impuna socialistii si verzii din Comisia pentru Mediu a Parlamentului European ar putea duce la disparitia shaormei si a kebabului de pe piata. De ce? Pentru ca reprezentantii celor doua grupuri politice vor sa interzica folosirea fosfatului in conservarea carnii folosite pentru cele doua produse.

Fosfatul "leaga" apa si diferitele componente ale carnii; in absenta lui, carnea pusa la fript, pe obisnuitul rotisor vertical existent in orice shaormarie, s-ar usca si ar cadea. Problema este ca fosfatul poate cauza serioase probleme de sanatate, inima si sistemul circulator fiind cele mai expuse.

Potrivit legislatiei europene in vigoare, folosirea fosfatului in procesul de conservare al carnii este acceptata doar in cazul produselor proaspete, care nu au fost congelate. Jurnalistii germani sustin insa ca aproape toata carnea folosita in Uniunea Europeana pentru prepararea de shaorma si kebab este livrata comerciantilor inghetata si impregnata cu fosfat.

Daca propunerea va fi adoptata de Parlamentul European, ea va reprezenta sentinta de condamnare la moarte a acestei activitati in intreaga Uniunea Europeana", a declarat pentru Bild Kenan Koyuncu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Shaorma, Kebab si alte Produse Rotisate din Germania. Crestin-democrata Renate Sommer, expert in domeniul sanatatii in Parlamentul European, ii acuza pe socialisti si pe verzi ca provoaca panica cu initiativa lor: "Prin consumul de shaorma si kebab, un cetatean al Uniunii Europene ingereaza intr-un an atat fosfat cat ar ingera daca ar consuma 1,5 litri de Coca-Cola", a declarat Sommer.

4200 mg pe zi este cantitatea maxima de fosfat pe care o poate ingera un om, fara sa-si puna in pericol sanatatea, potrivit Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara; o portie de shaorma sau kebab contine 134 mg de fosfat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img