vineri, 29 martie, 2024

Simpozion dedicat lui Alexandru Ioan Cuza, la CARP “Elena Cuza” Barlad – FOTO

Distribuie:

Publicat:

Prefectul Isabel BOGDAN a participat astazi la Simpozionul ”197 de ani de la nasterea domnitorului Alexandru Ioan Cuza”, organizat de Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor ”Elena Cuza” Barlad, in parteneriat cu Asociatia Nationala Cultul Eroilor ”Regina Maria”.
 
“Ma bucur ca Barladul, prin Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, se inscrie in randul comunitatilor care il sarbatoresc pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Spiritul sau este prezent si acum la 197 de ani de la nastere, iar pentru barladeni trebuie sa fie motiv de mandrie, mai ales ca mai multi istorici sustin ca aici s-a nascut cel care avea sa infaptuiasca mica unire.
Desi locul nasterii lui Cuza suscita inca anumite discutii, in istorie s-a impus un lucru cert, Cuza apartine Barladului. Aici exista si o Casa Memoriala Alexandru Ioan Cuza, unde se spune ca apartinea unui unchi de-al sau si in care marele domnitor a vazut lumina zilei.
Personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza, domnul Unirii, impune respectul si recunostinta generatiilor de azi si de maine pantru marile sale fapte, care l-au asezat definitiv in familia glorioasa a domnitorilor si voievozilor romani. Numele sau este legat de ideea de reforma si modernizare a statului roman, iar 24 ianuarie 1859 ramane una dintre cele mai importante date din calendarul nostru istoric. Fara Mica Unire nu s-ar fi infaptuit niciodata Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Sa-l cinstim de cate ori avem ocazia si sa nu uitam sa le transmitem generatiilor tinere ce personalitate marcanta are Barladul”, a precizat prefectul Isabel BOGDAN.
 
Despre personalitatea si opera reformatoare a domnitorului Alexandru Ioan Cuza au sustinut alocutiuni: col.(rtg.) Constantin Chiper, vicepresedintele Asociatiei Nationale Cultul Eroilor ”Regina Maria” si presedintele filialei Prahova – ”Viata lui Alexandru Ioan Cuza – date biografice”; col.(r.) Pavel Valerian Timofte, vicepresedinte al Asociatiei Nationale Cultul Eroilor ”Regina Maria” si presedintele filialei Bacau – ”Reformele lui Cuza in domeniul militar” si prof. Maria Marin – ”Reformele lui Cuza in domeniile invatamantului, culturii, administratiei si agriculturii (secularizarea si reforma agrara)”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img