joi, 28 martie, 2024

Simptomele infectiei cu paraziti intestinali

Distribuie:

Publicat:

Una din trei persoane este infectata cu paraziti intestinali la un moment dat in viata, iar de cele mai multe ori sistemul imunitar ii elimina inainte de a ne cauza simptome. Parazitii ajung sa populeze tractul gastro-intestinal fie din cauza unei igiene precare, fie din cauza contactului cu animalele sau prin dieta – apa incorect tratata sau carnea insuficient gatita.

Organismele microscopice pot ajunge in corpul nostru prin caile nazale, calea orala sau chiar prin intermediul piciarelor sau al mainilor in contact cu solul sau alt mediu infectat. Odata ce trec de apararea exterioara a corpului, paraziti intestinali isi continua apoi drumul si spre tractul intestinal, in care acestia se dezvolta si se multiplica consumand substantele nutritive din mesele noastre inainte de a putea ajunge in fluxul de sange.

Simptomele infectiei cu paraziti

Exista peste 100 de tipuri de acesti paraziti care pot exista in corpurile noastre, dar in ciuda realitatii sunt cateva semne la care trebuie sa fii atent deoarece te anunta ca ai paraziti intestinali.

Acestia produc o respiratie urat-mirositoare, diaree si cearcane. Unii viermi, cum ar fi tenia, ne va determina sa consumam in mod constant produse alimentare, dar ne va face sa ne simtim slabiti si anemici chiar si dupa mese. Unii ar putea produce, de asemenea, constipatie, diaree, tulburari digestive.

Oboseala cronica pe care o resimtita fel de intensa chiar si dupa ce ai avut un somn odihnitor timp de o saptamana, pierederea brusca si inexplicabila in greutate, mai mult de 4 kilograme in doua luni – fara sa tii dieta, sunt tot atatea semne de ingrijorare.
De asemenea, pruritul (mancarimea anala) care apare in absenta unei iritatii si persista mai mult de doua saptamani, ca si crampele si durerile abdominale frecvente pot fi semne ale infectiei cu paraziti.

Oamenii care au paraziti intestinali cele mai multe ori sunt subnutriti, si sunt infectati cu bacterii virale sau fungice. Acestia au risc crescut si pentru alte probleme de sanatate, deoarece parazitii afecteaza sistemul imunitar al organismului.

Analize pentru depistarea parazitilor intestinali

Cele doua tipuri frecvente de paraziti intestinali sunt protozoarele si viermii intestinali. Daca crezi ca ai putea avea unul dintre acesti paraziti, adreseaza-te unui medic pentru a efectua niste teste.
Examenul coproparazitologic (analiza materiilor fecale) te-ar putea ajuta, dar se recomanda sa fie efectuata de mai multe ori pana cand este depistata infectia. Odata descoperita, toti membrii familiei trebuie sa urmeze un tratament.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img