vineri, 29 martie, 2024

Simptomele lipsei de fier

Distribuie:

Publicat:

Deficienta de fier apare atunci cand organismul nu are suficient fier, ceea ce duce la un nivel scazut de globule rosii in sange. Fierul este indispensabil pentru formarea hemoglobinei, o proteina din globulele rosii ce favorizeaza transportul oxigenului prin corp. Daca organismul nu are suficienta hemoglobina, tesuturile si muschii nu vor avea suficient oxigen pentru a functiona normal. Acest lucru duce la aparitia anemiei. Femeile sunt mai predispuse la lipsa de fier decat barbatii, din cauza pierderii de sange dinn menstruatie, dar si vegetarienii, ca urmare a dietei. Deficitul de fier poate fi si o consecinta a anumitor boli precum ulcerul, boala celiaca sau cancerul. Exista mai multe semne care indica deficitul de fier.

1.      Oboseala excesiva. Oboseala este un fenomen normal, insa atunci cand apare chiar si dupa un somn normal sau daca este mai pronuntata decat de obicei, poate fi vorba despre un deficit de fier. De altfel, aceasta este unul dintre cele mai frecvente simptome ale deficitului de fier. Apare din cauza lipsei de oxigen la nivelul tesuturilor si al muschilor, ceea ce duce la lipsa de energie.

Mai mult, inima trebuie sa depuna un efort mai mare pentru a raspandi sangele bogat in oxigen la nivelul corpului, ceea ce va poate face sa va simtiti mai obosit. In cazul deficitului de fier, oboseala excesiva poate fi asociata cu slabiciunea, iritabilitatea si cu lipsa de concentrare.

2.      Paloarea. Paloarea pielii este un alt semn al deficientei de fier. Hemoglobina din celulele rosii ofera coloratia naturala a sangelui, iar lipsa fierului poate atenua aceasta culoare. De aceea, persoanele care au carenta de fier pot fi palizi.

3.      Durerile de cap si ameteala. Carenta de fier poate provoca aparitia durerilor de cap si a ametelilor, in asociere, din cauza ca nu poate ajunge suficient oxigen la creier. Prin urmare, vasele de sange de la acest nivel se pot umfla, cauzand aceste simptome.

4.      Senzatia de „lipsa de aer”. Atunci cand nivelul hemoglobinei din organism este scazut din cauza deficitului de fier, nivelul de oxigen va fi, de asemenea, scazut. In acest caz, muschii nu vor avea suficient oxigen pentru desfasurarea activitatilor normale, precum mersul sau urcatul scarilor. In concluzie, rata respiratiei va scadea pe masura ce corpul va incerca sa aiba mai mult oxigen, aparand senzatia de „lipsa de aer” sau dispneea.

5.      Palpitatiile. Bataile rapide de inima si sesizabile sunt reprezentate de palpitatii. Acestea pot fi un alt semn al deficitului de fier. Acest fenomen apare din cauza ca inima trebuie sa depuna un efort suplimentar pentru a pompa sange in corp, daca exista o deficienta de fier. In cazuri severe, palpitatiile se pot complica, cu marirea inimii sau chiar cu insuficienta cardiaca.

6.      Uscarea pielii si a parului. In cazul deficitului de fier, functiile organismului sunt limitate din lipsa de oxigen de la nivelul tesuturilor. Acest lucru se intampla si in cazul parului si al pielii. Daca nu au oxigen suficient, acestea devin uscate si fragile.

7.      Umflarea si durerea la nivelul gurii. In anemie, limba poate fi inflamata. Mai mult, deficitul de fier poate cauza uscarea gurii, aparitia crapaturilor la nivelul colturilor gurii sau chiar ulcere. L.P.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img