miercuri, 24 aprilie, 2024

Slabeste sanatos: Cum se tine o dieta personalizata de slabire?

Distribuie:

Publicat:

In goana dupa o silueta de invidiat, multe persoane, in special femei, se aventureaza sa tina diete care promit efecte miraculoase, punandu-si in pericol sanatatea.

Problema kilogramelor in plus si gasirea „dietei-minune“ care s-o rezolve rapid au ajuns un fenomen. Incurajate de exemplul vedetelor care-si subtiaza silueta vazand cu ochii, multe persoane se apuca sa tina tot felul de cure de slabire, punandu-si in pericol sanatatea. Dieta Dukan este poate cel mai bun exemplu in acest sens. A castigat serios in popularitate in ultimii ani, fiind adoptata de milioane de oameni din lumea intreaga, in special datorita povestilor de succes care au ca protagoniste celebritati ca Jennifer Lopez, Penélope Cruz sau Gisele Bündchen. A incercat-o si Roxana Irimia, o economista de 31 de ani din Bucuresti.

Dupa doua saptamani de dieta, tinuta strict, fara niciun fel de abatere, a ajuns la doctor. „Ma durea ingrozitor de tare in partea dreapta si in spate. M-am speriat sa nu fie rinichii. Am facut ecografii si alte investigatii si nu s-a descoperit nimic suspect. Doctorul de familie mi-a spus clar ca-i de la Dukan. Mi-a explicat ca nu eram prima persoana care venise cu aceste simptome“, a marturisit tanara.

ORGANISMUL INTRA IN GREVA

Nu e de mirare ca s-au intamplat toate acestea. Potrivit medicului de medicina generala, consultant in nutritie Luana Sahian, din Bucuresti, aceasta dieta da peste cap buna functionare a organismului, ducand la o crestere importanta a riscului de dislipidemie (dereglari ale nivelului grasimilor din sange) sau de aparitie a carentelor de vitamine, minerale ori alti nutrienti esentiali. De aceea, atunci cand este tinuta fara indicatie si supraveghere medicala de specialitate, dieta Dukan epuizeaza organele interne, cu precadere rinichii, colonul si ficatul, provocand stari de lesin, tulburari de tranzit intestinal, oboseala, depresie, migrene, constipatie, insomnie si alte simptome neplacute.

Despre o „razbunare“ a organismului vorbeste si medicul Anamaria Iulian (foto sus), specialist in nutritie comportamentala. Cu dieta Dukan se slabeste pentru ca exista ceea ce se numeste actiunea dinamica specifica a alimentelor.

Mai exact, ea se bazeaza pe un exces de proteina animala, care se digera mai greu si impune un consum mare de energie. Insa doar pentru o vreme. Daca nu faci miscare si nu cresti masa musculara, scade rata de metabolism de repaus, ceea ce se va traduce ulterior prin acumulare rapida de kilograme“, a explicat nutritionista.

Ea a subliniat ca dieta Dukan nu se potriveste oricui si a atras atentia ca aceasta este interzisa mai ales gravidelor, pacientilor care sufera de afectiuni ale rinichilor sau ficatului, celor cu diabet zaharat de tip 2, hipotiroidie sau alte afectiuni metabolice.

DE LA DIETA LA SPITAL

Din fericire, starea Roxanei s-a ameliorat relativ repede. Cat despre rezultate, acestea au fost nule. „Desi se spune ca slabesti foarte mult, eu n-am prierdut nici macar un kilogram. Intr-adevar, verisoara mea a dat jos sapte kilograme in doua luni anul trecut. Anul acesta e la fel de grasa insa, iar sotul ei a fost pe la medici, tot din cauza acestei vestite diete“, a precizat tanara.

Principalul avantaj al regimurilor alimentare personalizate este ca sunt variate si echilibrate, bazate pe parametrii biochimici ai fiecaruia dintre noi, relevati de analizele medicale. Apoi, ele sunt concepute tinand cont de preferintele culinare si posibilitatile financiare, astfel incat sa se poata concretiza ulterior intr-un mod de viata. „Este important sa i se ofere confort pacientului sub toate aspectele, inclusiv variante de meniuri pe care sa le poata urma cu usurinta.

Este esential ca omul sa participe activ la crearea regimului, alegand impreuna cu medicul curant variantele convenabile de meniu zilnic“, a punctat Luana Sahian (foto dreapta). Este, din punctul sau de vedere, cea mai indicata abordare, intrucat implica schimbari progresive, dar eficiente.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img