vineri, 29 martie, 2024

Soc pe piata bancara: ANPC impune Bancpost returnarea tuturor dobanzilor retinute la creditele acordate intre 2008 si 2018, cedate in Olanda. UPDATE: Reactia Bancpost: Creditele nu sunt incluse in tranzactia cu BT

Distribuie:

Publicat:

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a dispus returnarea de către Bancpost către clienţii săi a tuturor dobânzilor percepute la credite pe perioada 2008-2018, pentru creditele cesionate de Bancpost către societăţi din Olanda. Aceasta este cea mai drastică măsură a ANPC faţă de o bancă comercială de până acum, şi poate afecta absorbţia Bancpost de către Banca Transilvania, aflată în curs. 

Nu este cunoscut faptul dacă riscul acestei operaţiuni a fost prevăzut în tranzacţie sau nu. 

”A fost aplicata masura complementara “Restituirea sumelor de bani percepute nejustificat pentru intreg portofoliul de credite cesionat de catre Bancpost S.A (fie direct, fie prin intermediul altor societati, respectiv EFG New Europe Funding II B.V., Eurobank Ergasias S.A. etc. fara a ne limita) reprezentand dobanzi, dobanzi penalizaloare, penalitati calculate si retinute in perioada 11.07.2008-27.03.2018, cand cesionar a fost EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe  Funding II B.V.)”, potrivit anunţului ANPC. 

ANPC motivează sancţiunea prin faptul că nu se justifică calitatea de creditor a cesionarului faţă de debitorii cedaţi. ”Întrucat cesionarul creditului nu a avut calitatea de banca, institutie de credit autorizata, dobanda calculata si retinuta trebuia sa fie zero pe intreaga perioada a cesionarii 11.07.2008-27.03.2018.” 

Practic, Bancpost este sancţionată de ANPC că a cedat creditele performante către un SRL din Olanda, care nu este autorizat ca instituţie de credit nici pe piaţa olandeză, nici pe cea românească. De-a lungul timpului au fost multe întrebări privind legalitatea cesionării de credite către instituţii nebancare, inclusiv a creditelor neperformante. 

Citiţi reacţia Bancpost: 

“Bancpost a luat nota de opinia ANPC şi va discuta cu autoritatea pentru a înţelege mai bine considerentele care au stat la baza deciziei. Din momentul contestării în faţa instanţelor de judecată şi până la momentul rămânerii definitive  a hotărârii judecătoreşti, toate măsurile stabilite prin procesul verbal sunt suspendate de drept, conform legii.

În orice situaţie însă, obligaţia de restituire a anumitor sume de bani nu va putea fi reţinută în sarcina băncii, ci, eventual, în măsura în care instanţa va constata legalitatea măsurilor dispuse, doar pe seama cesionarului, care a încasat  sumele. Orice eveniment care a avut loc anterior momentului finalizării tranzacţiei de cumpărare a Bancpost  de către BT nu intră în aria de răspundere a Băncii Transilvania, urmând să fie adresat corespunzător şi gestionat de către acţionarii anteriori (societăţile  din Grupul Eurobank), în conformitate cu condiţiile contractuale convenite la momentul perfectării tranzacţiei.

Integrarea Bancpost în Grupul Financiar BT continuă şi nu este afectată de recentele decizii ale ANPC în legatura cu statutul clienţilor ex-Bancpost (externalizaţi către entităţi din afara ţării).

Contractul semnat între BT şi Eurobank pentru achiziţionarea Bancpost acoperă un perimetru şi un portofoliu precis şi conţine clauze detaliate care reglementează posibile situaţii precum cele menţionate mai sus.

Având în vedere că Banca Transilvania – cea mai mare entitate din Grupul Financiar BT – este o instituţie listată, BT va continua să respecte standardele de transparenţă în relaţia cu investitorii săi şi reamintim faptul că declaraţii vădit  false sau zvonuri din partea unor diverşi lideri de opinie pot cădea sub incidenţa legislaţiei privind abuzul de piaţă şi ar putea fi investigate de către autorităţile de supraveghere.”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img