joi, 18 aprilie, 2024

SOC si GROAZA in sistemul sanitar! Daca lucrezi in aceste spitale, vei avea salariul cat femeia de serviciu! Nu este gluma!

Distribuie:

Publicat:

 Inca o editie spectaculoasa a emisiunii BZI LIVE • Iulian Cozianu, presedintele sindicatului SANITAS Iasi, face declaratii incredibile • Cresterea salariala pentru cadrele medicale este, de fapt, praf in ochi • Acesta a vorbit despre problemele cu care se confrunta sistemul medical iesean • Ce se va intampla, in curand, cu sporurile medicilor si asistentilor medicali

Moderator BZI LIVE: Ce salariu va avea o asistenta medicala, un medic primar, un medic specialist, o infirmiera, in urma recentelor modificari salariale?

Iulian Cozianu, presedinte SANITAS Iasi: E mult de vorbit pe acest subiect. Exista in continuare cateva lucruri pe care nu le cunoastem. E greu sa anticipam ceea ce se va intampla de la 1 martie. Nu avem un regulament de sporuri. Noi pentru ianuarie si februarie am reusit sa mentinem sporurile la cunatumul celor din decembrie 2017, majorat cu acest 25% care s-a dat pentru toti bugetarii. De la 1 martie este posibil sa opereze Articolul 25 cu limitarea sporurilor pe ordonator de credite la 30%. Asta ar putea sa insemne ca marea parte din cresterea promisa asistentilor si doctorilor va fi stearsa de limitarea aceasta. Ce pot sa spun la modul concret, eu am venit cu fluturasul la mine, comparand luna decembrie si luna ianuarie. Cresterea de 25% acordata e anulata de trecerea contributiilor de la angajator la angajat. Efectiv, salariul net va creste cu un procent de 3%, transpus intr-o suma inseamna o crestere intre 30 de lei si 130 de lei. E posibil ca unii colegi, cand se vor uita, sa regaseasca o crestere mai mare cu 300 de lei. Acesti bani reprezinta norma de hrana. Sa nu speram sau sa ne facem iluzii ca e o crestere. Tichetele de masa pe care le luau pana in decembrie se vor regasi sub forma de bani. Daca e sa vorbim de biologi, chimisti, psihologi, brancardieri, infirmiere, salariile din ianuarie vor fi aceleasi pana la finalul anului. Din nefericire, nu se acorda grila pentru 2022 pentru cealalta categorie de salariati ci doar pentru asistenti si doctori. Daca vorbim de salarizarea doctorilor de la 1 martie, cel mai mare salariu al unui medic primar va ajunge la 15.000-16.000 de lei, insemnand o crestere importanta a venitului net. Din nefericire, nu la fel de spectaculoasa e cresterea salariilor asistentilor medicali. Salariul unui asistent care castiga azi 3.500 va primi 4800 de lei. Vorbim de salarii neimpozitate, luati in calcul si acei bani care vor merge la stat. Nu stim cum va arata regulamentul de sporuri si ce-mi doresc cel mai mult este sa gasim o formula pentru ca nivelul sporurilor platit in ianuarie si februarie sa opereze pana la sfarsitul anului. Daca nu, vor primi ceva in plus la salariul de baza si se limiteaza sporurile de la 75% la 30% si voi inregistra in final o pierdere sau ma voi mentine la acelasi nivel. Pare a fi praf in ochi.

Moderator BZI LIVE: Raportat la populatia tarii, avem suficienti medici si asistenti medicali?

Iulian Cozianu, presedinte SANITAS Iasi: Nu, categoric nu. Exista statistici care arata ca avem deficit. Raportarea se face la mia de locuitori si avem deficit. Deci universitatile scot anual sute de medici, scolile postliceale scot anual mii de asistenti medicali, din acestia putem vorbi de zeci sau cateva sute care isi gasesc loc in Romania in sistemul public. La nivelul Iasului, oferta de personal medical este mult mai mare fata de numarul de locuri din institutiile publice. Nu ca nu ar fi nevoie, dar daca ne uitam pe un normativ, vedem ca spitalele din municipiul Iasi nu au un normativ asigurat cu personal medical. Toate actele normative spun "angajez daca ai si finantare pe postul respectiv". Exista deficit de personal, de ce sa nu recunoastem. Eu insumi am vazut cum evolueaza tinerii care urmeaza o scoala de asistenti medicali. Ii vad in anul l, euforici, foarte multi. Dupa fiecare zi care trece se imputineaza, iar in anul al lll-lea raman cam 30% dintre ei. Cei care vin la practica au pasiune, sunt interesati, pun intrebari. Intr-un final, cred ca ei sunt marii castigatori pentru ca isi vor gasi cu siguranta loc de munca, daca nu in Romania, in strainatate.

Moderator BZI LIVE: Revenim la discutia privind sporurile acordate medicilor si asistentilor

Iulian Cozianu, presedinte SANITAS Iasi: Marea piatra de incercare pe care o avem reprezinta regulamentul de sporuri si cum vor arata ele dupa 1 martie. Trebuie spus ca, daca nu reusim sa obtinem o derogare de la acea prevedere de limitare a sporurilor de 30% si daca nu reusim sa obtinem acordarea sporurilor si pentru celelalte categorii de personal, vor fi angajati care vor inregistra diminuari de pana la 40%-45% a veniturilor. E foarte mult, nici nu vreau sa ma gandesc la nivelul Guvernului ca nu se intelege si nu se va gasi o solutie pentru aceasta problema. Cadrele medicale au sporuri chiar mai mare de 50%, merg chiar la 100% in cazul celor care lucreaza la pneumoftiziologie. Ele sunt sporuri de risc. Ne-ar fi si greu sa ne gandim la sporuri de stres. Sporurile care se dau in sistemul de sanatate inglobeaza si stresul, dar ele se dau pentru conditii periculoase si vatamatoare

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img