marți, 16 aprilie, 2024

Sociologul husean IFTIMOAEI: “legea de fier a oligarhiei”

Distribuie:

Publicat:

Ciprian Iftimoaei, cunoscutul sociolog husean, fost prefect de Vaslui, a comentat pe pagina sa de socializare, alegerea liderului national LIVIU DRAGNEA de catre PSD:

“Ca exercitiu democratic, alegerile pentru presedintia PSD, avandu-l unic candidat pe presedintele interimar Liviu Dragnea, condamnat in prima instanta, sunt tratate cu ironie de politicieni si chiar de unii analisti politici. Evident ca, evenimentul politic in care a fost implicat poporul pesedist nu are nimic de a face cu alegerile democratice. Despre ce fel de alegeri vorbim?

Pesedistii nu l-au ales pe domnul Liviu Dragnea, ci l-au validat pe Alesul presedintilor de filiale judetene, asa numitii “baroni locali”. Si in acest caz a functionat “legea de fier a oligarhiei” de partid, formulata de sociologul german Robert Michels. Poporul alege/voteaza ceea ce i se livreaza sa aleaga dintr-o oferta prestabilita in laboratoarele interne de partid.

Chiar daca alegerile de ieri de la PSD nu au nicio legatura cu democratia, au constituit un exercitiu extraordinar de mobilizare politica in conditii meteo dificile: frig, ploaie, noroi pentru cei din mediul rural. 83% din membrii PSD s-au implicat in acest exercitiu de mobilizare. Nu-i putin lucru! Mai mult decat atat, pentru a da greutate acestui eveniment, pesedistii convocati sa-l valideze pe Liviu Dragnea in functia de presedinte au fost chestionati in legatura cu prioritatile viitoarei presedintii a partidului.

Forta organizatorica a PSD nu trebuie nici ignorata, nici ironizata. Vorbim de peste jumatate de milion de romani care sunt inregimentati politic in PSD. Implicarea acestor oameni conteaza enorm in economia rezultatelor alegerilor. Forta PSD sta in membrii de partid, in capacitatea de organizare si mobilizare a acestora, in seductia lui “noi va dam (chiar daca furam)” care merge in judete sarace precum Vasluiul. Apropo, peste 10.000 de membri PSD din judetul Vaslui (din cei aproximativ 15.000) au participat ieri la evenimentul organizat de partidul lor. Avem de a face cu o retea electorala impresionanta. In ceea ce ma priveste, tratez cu toata seriozitatea ceea ce se intampla la PSD.”, scrie fostul prefect.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img