joi, 25 aprilie, 2024

Solstitiul de vara 2019. 15 curiozitati despre cea mai lunga zi a anului

Distribuie:

Publicat:

olstitiul de vara 2019. Este cea mai lunga zi a anului in Emisfera Nordica! Asa ca bucura-te de razele soarelui, cu grija totusi, si celebreaza startul verii afland urmatoarele lucruri despre solstitiul de vara.

1. In acest an, solstitiul de vara este pe 21 iunie
Solstitiul de vara are loc intotdeauna intre 20 si 22 iunie si pentru ca rotatia Pamantului nu este reflectata cu exactitate in calendar, data precisa a evenimentului se schimba usor de la un an la celalalt. In 2019 soarele va atinge cel mai inalt punct de pe cer in Emisfera Nordica pe 21 iunie la 11:54 dimineata.

2. Soarele se va afla direct deasupra Tropicului Racului
In vreme ce intreaga Emisfera Nordica va experimenta cea mai lunga zi a anului, in timpul Solstitiului de vara soarele se va afla direct deasupra Tropicului Racului (23 grade 27 minute latitudine nordica).

3. Numele vine deriva din faptul ca soarele pare sa stea drept pe cer
Termenul Solstitiu deriva din cuvantul latin „sol” – soare si „sistere” – a sta drept, pentru ca pozitia relativa a soarelui pare sa ramana nechimbata in timpul Solstitiului ca si in zilele urmatoare. In restul timpului, pamantul isi pastreaza rotatia in jurul axei, aproximativ 23,5 grade – ceea ce face ca astrul, sa rasara si sa apuna de la o zi la cealalta.

4. Cel mai mare foc de tabara din lume a fost facut in timpul celebrarii Solstitiului de vara
De sute de ani, Solstitiul de vara este celrebrat de catre culturile din intreaga lume. Printre acestea se numara si Sankthan, celebrata pe 24 iunie in tarile scandinave. In 2016, oamenii din Ålesund Norvegia au stabilit un record mondial pentru cel mai inalt foc de tabara care a masurat 47,39 m.

5. Vremea caniculara soseste cateva saptamani mai tarziu
Te-ai putea intreba de ce daca Solstitiu este in cea mai lunga zi a anului si prin urmare primeste cea mai mare cantitate de soare, de ce temperatura aerului nu isi atinge maximum decat dupa o luna sau chiar doua mai tarziu. Raspunsul este simplu: Pentru ca apa, care ocupa cea mai mare parte din suprafata a pamantului, are o anumita temperatura – ceea ce inseamna ca, dureaza o vreme pana se incalzeste sau se raceste Tocmai de aceea vreme dureaza cateva saptamani dupa So;stitiul de vara pentru ca temperatura pamantului sa atinga apogeul.

6. Mii de oameni se aduna la Stonehenge pentru a celebra Solstitiul de vara
Oamenii cred de multa vreme ca druizi antici celebrau la Stonehenge atat solstitiul de vara, cat si cel de iarna datorita modului in care razele soarelui se aliniau cu pietrele. Chiar daca nu exista nicio dovada care se demonstreze ca la Stonehenge aveau loc celebrarile celtice ale solstitiilor mii de oameni continua sa vina in aceasta perioada la Stonehenge.

7. Paganii celebrau Solstitiul de vara apeland la simbolurile focului si apei

In Paganism si Wicca este celebrat Solstitiul de vara printr-un festival numit Litha. In Europa Antica se aruncau in apa roti gigante arzande pentru a simboliza echilibrul dintre apa foc.

8. In Egiptul Antic, dupa Solstitiul de vara incepea Anul nou
In Egiptul Antic, solstitiul de vara preceda aparitia stelei Sirius, despre care credea ca este responsabila pentru curgerea Nilului, rau esential din punctul de vedere al agriculturii. Tocmai de aceea, potrivit calendarul egiptean, inceputul de an coincidea cu aparitia stelei, imediat dupa solstitiu.

9. Chinezii antici onorau yin-ul in timpul Solstitiului de vara
In China antica, solstitiul de vara yin -ul, iar solstitiul de iarna, yang -ul. Chinezii credeau ca puterea yin -ul si al yang -ul se imbinau in proportii egale in timpul anului. In timpul Solstitiului de vara, era puternica influenta yang -ul, insa sarbatoarea se centra pe iminenta schimbare catre yin. In timpul solstitiului de iarna se intampla invers.

10. In Alaska solstitiul de vara este celebrat printr-un joc de baseball la miezul noptii
In fiecare an, in timpul Solstitiului de vara, in Alaska echipa locala Goldpanners of Fairbanks isi celebreaza statutul de cea mai nordica echipa de baseball de pe planeta printr-un meci care incepe la 10:00 seara si se intinde pana aproape de dimineata, fara a avea nevoie de lumina artificiala.

11. In timpul Solstitiului de vara Pamantul se afla la cea mai mare distanta de Soare
Ai putea crede ca in timpul Solstitiului de vara pamantul este cel mai aproape distanta de Soare. Cu toate acestea, pamantul este cel mai aproape de Soare atunci cand in Emisfera Nordica este de fapt iarna. Caldura verii vine de fapt din inclinatia axei Pamantului si nu de cat de aproape se afla Soarele de Pamant.

12. In mod ironic, in timpul Solstitiului de vara a fost inregistrata o pata neagra din istoria Stiintei
Legenda spune ca in timpul Solstitiului de vara din anul 1633, Galileo a fost obligat sa isi retraga declaratia potrivit careia Pamantul se invarte in jurul Soarelui. Chiar a facut acest lucru si-a petrecut restul zilelor in arest la domiciliu.

13. A existat un calendar alternativ care a avut o luna in plus numita dupa solstitiu
In 1902, un barbat din Marea Britanie, Moses B. Cotsworth, a incercat sa puna in circulatie un nou calendar conform caruia vara avea patru saptamani. Pentru a se intampla asta a adaugat o luna in plus in timpul anului. Luna aditionala a fost inserata intre iunie si iulie si a fost denumita Sol dupa Solstitiul de vara. In ciuda tuturor eforturilor depuse de Moses B. Cotsworth, calendarul sau nu a fost adoptat de nimeni.

14. In Grecia Antica, Solstitiul de vara marca timpul egalitatii sociale
Festivalul grecesc Kronia, il onora pe Cronos, zeul agriculturii, coincidea cu Solstitiul de vara. Spre deosebire de alte festivaluri, la acest eveniment paticipau atat sclavi, cat si oameni liberi, toti fiind considerati egali.

15. Romanii antici onorau zeita Vesta in timpul Solstitiului de vara
In Roma Antica, Solstitiul de vara coincidea cu festivalul Vestalia in cinstea zeitei Vesta, pazitoarea virginitatii si patroana sferei domestice. In prima zi a festivalului femeilor maritate, li se permitea patrunderea printre virginele vestale in templul zeitei. Era singura perioada a anului in care femeile care nu erau virgine puteau intra in templu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img