marți, 19 martie, 2024

Sondaj DEZASTRU! Increderea romanilor in Uniunea Europeana s-a prabusit

Distribuie:

Publicat:

Potrivit sondajului de opinie Parlametru privind perceptia cetatenilor asupra Uniunii Europene si Parlamentului European arata o evolutie dezastruoasa. In vreme ce apartenenta la UE este un lucru bun pentru 57% dintre cetatenii europeni, procentul romanilor care cred acest lucru a scazut in doar sase luni de la 54% la 48%. Potrivit Biroului de Informare al Parlamentului European in Romania, ponderea cetatenilor UE care considera ca tara lor a beneficiat de apartenenta la Uniunea Europeana este de 64%, inregistrandu-se o crestere cu patru puncte procentuale fata de rezultatele din octombrie 2016. Rezultatele ultimului sondaj al Parlamentului European (Parlametru) arata ca o majoritate clara de 57% dintre cetatenii europeni considera ca apartenenta tarii lor la UE este un lucru bun, un nivel care se apropie de cel inregistrat inainte de criza. O majoritate apropiata de media europeana, 61% dintre romani (-3% fata de octombrie 2016), considera ca Romania a beneficiat de statutul de membra UE, in timp ce 48% dintre romani (-6% fata de martie 2017) considera ca apartenenta la UE este un lucru bun si 32% (+2% fata de martie 2017) considera ca acest lucru nu este nici bun nici rau. 46% dintre romani considera ca principalul beneficiu adus de UE este accesul la noi oportunitati profesionale.

In Romania, cei care considera ca vocea lor conteaza la nivelul UE sunt mai multi (42%, -3% fata de martie 2017) decat cei care considera ca vocea lor conteaza in propria tara (37%, -11% fata de martie 2017). La nivelul intregii Uniuni Europene, 47% (+4% fata de martie 2017) cred ca vocea lor conteaza in UE si 61% (-2% fata de martie 2017) cred ca vocea lor conteaza in propria tara. Antonio Tajani, Presedintele Parlamentului European, a declarat: “Rezultatul sondajului este foarte pozitiv si incurajator. Sondajul arata ca increderea in institutiile si activitatea noastra continua sa creasca si ca depasim criza din ultimii ani. In mod natural, in anumite domenii, parerile difera de la un stat membru la altul. Acest lucru trebuie sa ne inspire sa acceleram eforturile noastre de a aborda acele aspecte care produc ingrijorare. In general, oamenii vad din ce in ce mai mult in UE un actor principal atunci cand vine vorba de abordarea marilor provocari si de protejarea cetatenilor de amenintarile comune, cum ar fi terorismul, somajul sau saracia si excluziunea. Pentru noi, ca Parlament al Cetatenilor, aceasta inseamna ca trebuie sa producem rezultate si ca vom lucra si mai mult pentru a implini sperantele si asteptarile oamenilor. De asemenea, consider rezultatele sondajului ca pe un mandat pentru ca Parlamentul European sa joace un rol-cheie din ce in ce mai important in conturarea viitorului UE. Aici, in Parlamentul European, este cel mai bun forum pentru dezbaterea despre cum ar trebui sa arate UE, ce sarcini ar trebui sa indeplineasca sau ce competente ar trebui sa aiba.” 43% dintre romani (+ 5% fata de octombrie 2016; peste media UE de 33%, in crestere cu 8%) au o parere pozitiva despre Parlamentul European, iar 38% au o parere neutra. 60% dintre romani isi doresc un rol mai important pentru institutie, fata de 47% dintre europeni.

Majoritatea europenilor (55%) si romanilor (54%) au declarat ca sunt interesati de alegerile europene din 2019.

Sondajul anterior din martie 2017 a aratat ca cetatenii sunt din ce in ce mai constienti de faptul ca UE actioneaza in interesul lor in domenii pe care ei le considera prioritare. Pe baza acestei recunoasteri a actiunii UE, interesul pentru UE ramane ridicat (57%), inregistrand o crestere constanta in timp. Cetatenii europeni se asteapta, de asemenea, ca UE sa ii ajute sa se protejeze impotriva anumitor amenintari. Printre amenintarile identificate se mentioneaza terorismul (58% in UE, 41% in Romania), somajul (43% in UE, 40% in Romania), saracia si excluziunea (42% in UE, 48% in Romania) si migratia necontrolata (35% in UE, 33% in Romania).

 Cetatenii se asteapta ca UE sa protejeze drepturile fundamentale (44% in UE, 33% in Romania), libertatea de a calatori, lucra si studia in intreaga UE (36% in UE, 41% in Romania), drepturile lucratorilor (34% in UE, 42% in Romania), pensiile adecvate (34% in UE, 38% in Romania) si bunastarea economica (33% in UE, 34% in Romania). Se asteapta ca, in special, Parlamentul European sa apere drepturile omului (56% in UE, 55% in Romania), libertatea de exprimare (34% in UE, 41% in Romania), egalitatea dintre barbati si femei (32% in UE, 21% in Romania) si solidaritatea intre tarile membre (28% in UE, 32% in Romania).

Cetatenii se asteapta ca Parlamentul European sa sprijine actiunile impotriva saraciei si excluziunii (41% in UE, 45 % in Romania), terorismului (41% in UE, 29% in Romania) si somajului in randul tinerilor (31% in UE, 36 % in Romania).

Sondajul Parlametru analizeaza cu atentie punctele de vedere ale cetatenilor despre apartenenta la UE si avantajele acesteia, masura in care acestia considera ca vocea lor conteaza in UE si atitudinea fata de Parlamentul European, prioritatile, actiunile si misiunea acestuia. Sondajul confirma parerea din ce in ce mai favorabila a cetatenilor cu privire la UE, continuandu-se tendinta vizibila inregistrata in sondajele incepand din 2016. In cadrul studiului au fost chestionati 27.881 de cetateni din toate tarile Uniunii Europene

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img