joi, 28 martie, 2024

Sondaj IMAS la comanda Europa FM: PSD, in crestere fata de luna decembrie. ALDE si Pro Romania prind viteza

Distribuie:

Publicat:

Cel mai recent sondaj realizat de IMAS, la comanda Europa FM, arată un PSD în creştere faţă de luna decembrie şi un PNL în scădere. Creşterile cele mai mari se înregistrează însă la ALDE şi Pro România. În privinţa alegerilor prezidenţiale, Klaus Iohannis conduce în continuare detaşat, în timp de Călin Popescu Tăriceanu, aflat pe locul al doilea, înregistrează o creştere importantă. Sondajul a fost realizat prin interviuri telefonice.

Dacă duminică ar avea loc alegeri pentru Parlament, 17,4 % dintre români ar vota cu Partidul Social Democrat. Pe locul doi, la aproximativ 2 procente se află Partidul Național Liberal. Procentele sunt din totalul alegătorilor, inclusiv cei care afirmă că nu vor vota sau care sunt nehotărţi. Dacă luăm în considerare doar electoratul cu o opţiune clară, PSD sare de 25%, iar PNL ajunge la 22%.

Pentru Europarlamentare, în topul preferințelor electoratului rămâne Partidul Social Democratcu 17.4%, însă într-o cădere care îl apropie extrem de mult de Partidul Național Liberal – cotat cu 15.2%.

Cât despre viitorul președinte, actualul șef al statului –  Klaus Iohannis ar obține 34,9% din voturi – arată sondajul IMAS realizat la comanda Europa FM, în perioada 11 – 30 ianuarie.

Călin Popescu Tăriceanu l-ar depăși de aproape trei ori pe Liviu Dragnea cu 15.4%, față de 6 la suta, pe locul 3 s-ar situa Victor Ponta – 13.2% și pe locul 4 Dacian Cioloș, cu 10.9%.

 

Procentul celor nehotărâți sau celor care nu răspund  este de 8.2%.

Interviurile au fost realizate prin telefon, utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Eşantionul este probabilist, multistratificat, cu extragere aleatoare a persoanei. Respondenții au fost selectaţi aleator de către calculator, prin generarea automată de numere de telefon; Pentru acest studiu au fost intervievate 1011 persoane cu vârste de 18 ani și peste; Perioada de realizare a interviurilor: 11 – 30 ianuarie 2019. Eroarea de eşantionare este de +/- 3.1%.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img