miercuri, 27 martie, 2024

Spaga in spitale, aproape legalizata prin Legea 233/2015

Distribuie:

Publicat:

Parlamentul nu stie deocamdata cum va legaliza spaga data medicilor. Proiectul semnat de ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a fost adoptat de Senat inca din luna iunie, iar legea a fost trimisa rapid la Camera Deputatilor, care este for decizional. Practic, legea permite servicii cu plata in spitale si legalizeaza astfel plicul cu bani primit de medici.

In continuare va prezentam legea care duce la legalizarea spagii.  Legea adoptata de Senat prevede ca in spitale si dispensare medicii pot presta servicii suplimentare care vor fi platite de catre pacienti. Toate acesta fara sa afecteze desfasurarea normala a activitatii. In plus, nu este obligatoriu ca medicii care presteaza aceste servicii sa fie din spitalul respectiv. La cerere pacientilor pot fi adusi medici din afara unitatii medicale.

  Legea 233/2015

– Daca personalul medical desemnat de catre pacient sau de catre reprezentantul sau este din afara unitatii medicale, costurile legate exclusiv de prestatia actului medical vor fi platite de catre pacient direct personalului medical desemnat.
 
– Potrivit aceleiasi legi, costul tratamentelor suplimentare facute de spitale este stabilit de catre Guvern. In schimb, medicii pot sa isi stabileasca propriile tarife, pe care le impun pacientilor.
 
– “In situatia in care pacientul nu solicita in mod expres un anumit medic, ci doar furnizarea unui anumit serviciu din categoria celor prevazute a fi furnizate contra cost, in calculul costurilor se va include si costul aferent retributiei medicului, acest cost evidentiindu-se de catre unitatea medicala distinct. Pretul corespunzator prestarii actului medical furnizat de catre medicul desemnat nominal de catre pacient se stabileste de catre medic si se comunica solicitantului. Acest pret va fi platit direct medicului respectiv”.

Dupa ce primeste banii, medicul trebuie sa ii declare la Fisc si sa plateasca un impozit. Ca sa fie evitate situatiile in care medicul ascunde veniturile, toate serviciile prestate de catre acesta sau de catre spital vor fi facute pe baza de contract cu pacientul. Banii incasati de spital vor fi folositi pentru reparatii, fondul de dezvoltare sau service pentru echipamente. Reprezentantii Asociatiei pacientilor sustin insa ca prin aceasta lege bolnavii vor fi discriminati. Cei saraci vor ramane pe lista de asteptare, iar cei cu bani vor fi tratati de cei mai buni medici. Reprezentantii medicilor considera proupunerea Guvernului un act de “desconsiderare” pe care o arata “nu doar fata de medici, dar si fata de pacienti, prin incercarea de a legaliza spaga data doctorului”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img