sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Spania trimite o nava militara pentru a prelua migrantii de pe Open Arms, care vor fi transferati pe insula Mallorca

Distribuie:

Publicat:

O navă militară spaniolă va pleca marţi către insula italiană Lampedusa pentru a prelua migranţii de pe nava ONG-ului spaniol Open Arms, care vor fi transferaţi pe insula Mallorca, a anunţat guvernul de la Madrid, potrivit AGERPRES.

Acesta menţionează într-un comunicat că soluţia trimiterii acelei nave militare pentru a prelua migranţii şi a escorta nava Open Arms până în insula Mallorca este soluţia cea mai adecvată pentru ''urgenţa umanitară'' de la bordul ambarcaţiunii ONG-ului spaniol.

Aceasta din urmă a preluat la începutul lunii pe Mediterana în apropierea Libiei 163 de migranţi, majoritatea africani, de pe trei ambarcaţiuni cu care aceştia încercau să ajungă în Europa.

Nava ONG-ului spaniol a ancorat în apropierea insulei italiene Lampedusa, dar ministrul italian de interne, Matteo Salvini, a respins debarcarea lor, deşi, în urma intervenţiilor guvenului său şi ale Comisiei Europene, şase state membre ale UE, respectiv Franţa, Germania, Luxemburg, Portugalia, România şi Spania, au acceptat să primească migranţii aflaţi la bordul ei.

Salvini a acceptat totuşi debarcarea unor grupuri de migranţi care au acuzat probleme de sănătate sau care au susţinut că sunt minori neînsoţiţi, despre care apoi el a spus că sunt ''falşi bolnavi şi falşi minori''. Salvini a refuzat însă debarcarea tuturor migranţilor, deşi Spania l-a asigurat că aceştia vor fi redistribuiţi ''imediat'' în cele şase state, ministrul italian apreciind că Spania trebuie să preia toţi migranţii, întrucât aceştia se află pe o navă cu pavilion spaniol.

Prin urmare, guvernul spaniol a oferit ONG-ului posibilitatea de a-şi ancora nava în portul Algesiras, ofertă respinsă de acesta pe motiv că ar fi un port prea îndepărtat, apoi într-un port mai apropiat din insulele Baleare, ofertă de asemenea respinsă de Open Arms. Guvernul spaniol a respins la rândul său o propunere a guvernului italian, care s-a arătat dispus să transporte migranţii cu o navă militară până în Spania dacă autorităţile spaniole retrag pavilionul navei Open Arms, ceea ce ar fi însemnat că aceasta nu ar mai fi putut naviga şi astfel ar fi oprit operaţiunile de salvare a migranţilor.

Mai mulţi migranţi de pe navă s-au aruncat în mare în ultimele zile pentru a ajunge înot pe insula Lampedusa. Gărzile de Coastă italiene i-au returnat pe unii dintre ei pe nava Open Arms, la bordul căreia se mai află în prezent circa o sută de migranţi. Nava militară trimisă de guvernul spaniol urmează să ajungă în apropierea insulei Lampedusa în aproximativ trei zile.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img