vineri, 19 aprilie, 2024

Specialistii ANM, despre praful saharian: Cand vom scapa de acesta

Distribuie:

Publicat:

Norul de praf din Sahara a ajuns peste Romania. Dovada ca, miercuri dimineata, autoturismele, plantele si geamurile erau pline de stropi rosiatici.

Dincolo de disconfortul creat, in special soferilor, pulberile le pot face rau si plantelor, daca se aseaza in cantitati mari. Meteorologii spun ca, in cateva zile, norul va migra catre Turcia, Grecia si Bulgaria.

Praful din Sahara a pus stapanire pe capitala de la prima ora. In aceste imagini se vede cum parbrizele autoturismelor sunt acoperite de un nisip fin.

In aceasta dimineata, majoritatea oamenilor au facut acelasi lucru, pentru a se asigura ca nu exista stricaciuni, dar nu poate fi vorba de asa ceva pentru ca particulele de praf sunt extrem de fine. Practic masa de aer extinsa care contine si particule de praf saharian a intrat pe teritoriul Romaniei marti noapte. S-a format un nor, iar picurii de ploaie au agatat praf saharian in aer. Ploaia a determinat astfel aparitia prafului rosiatic pe masini, locuinte si plante.

Aceasta masa de aer tropical s-a format deasupra Africii, in urma unei furtuni care care a ridicat praful in atmosfera. Duminica a inceput sa se deplaseze, cu ajutorul curentilor, din zona de Nord a Africii spre Europa si a acoperit sudul, centrul si estul continentului. Nu a iertat nici Romania.

Alina Serban, meteorolog: “Aceste particule de praf saharian se pot vizualiza pe aceasta harta in ciclam, sunt doar zone cu ciclam intens, aceste zone reprezinta concentratii mai mari de praf cum se observa aici, vedem ca are o deplasare sud-vest-nord est, vor merge spre Grecia, Turcia, Bulgaria, in partea de sud est a tarii noastre″.

In Craiova si Timisoara, spalatoriile de masini au avut de doua ori mai multi clienti ca intr-o zi obisnuita.

Fenomenul apare in special primavara cand se incalzeste vremea.

Cristian Nichita, meteorolog: “Acest praf saharian se va mentine in atmosfera si in zilele urmatoare, dar este antrenat spre suprafata solului, de precipitatii″.

Specialistii spun ca cei care au probleme cu respiratia si alergii ar putea sufera mici neplaceri, asa ca le recomanda sa poarte o astfel de masca de protectie vineri, atunci meteorologii avertizeaza ca este asteptata o cantitate mai mare de praf saharian peste Romania.

Praful saharian contine granule de quart si oxizi de fier, de aici si culoarea rosiatica. Potrivit specialistilor cativa microni fac plantele sa sufere. Acestea risca fie sa se sufoce fie sa se dezvolte aberant.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img