vineri, 29 martie, 2024

Specialistii recomanda stranutul in… cot

Distribuie:

Publicat:

Daca nu aveti servetel la indemana, stranutati in cot, mai degraba decat in palme! Sunt recomandarile Academiei Americane de Pediatrie si ale Asociatiei americane de sanatate publica.  Daca stranutam in maini, transmitem germenii, cu usurinta, la persoanele din apropiere si, de asemenea, contaminam obiectele. Infectiile respiratorii se imprastie cel mai usor prin tuse si stranut.

Stiati ca ne putem orienta exclusiv pe baza mirosurilor? Creierul uman are aceasta capacitate, spun cercetatorii de la Northwestern University. Concluziile lor arata, in premiera, cum creierul poate desena o harta a imprejurimilor bazata numai pe mirosuri. Crearea realitatatii olfactive poate explica aversiunea pentru mirosurile urate sau preferinta pentru anumite arome, in defavoarea altora.

Cazurile de rujeola s-au inmultit de 4 ori in Europa, in 2017, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Romania a fost pe primul loc in topul european al infectiilor cu pojar, cu peste 5.500 de cazuri si 37 de victime, majoritatea copii nevaccinati. Pojarul este cea mai frecventa dintre bolile copilariei. Este o infectie respiratorie extrem de contagioasa, provocata de un virus.

Un caz recent reîntăreşte una dintre lecţiile importante ale vieţii: nu încerca să opreşti un strănut, mai ales prin astuparea nasului sau a gurii. În cele din urmă ai putea ajunge la spital.

Un bărbat sănătos de 34 de ani din Marea Britanie a simţit o durere puternică în gât la scurt timp după un strănut pe care a încercat să-l oprească prin astuparea gurii şi a nasului. Conform Gizmodo, în momentul în care bărbatul a ajuns la urgenţă abia putea să mai vorbească sau să înghită. 

La prima examinare, medicii au auzit un trosnit care pornea din gât şi se propaga până în cutia toracică. Testele imagistrice au dezvăluit că forţa cu care şi-a suprimat strănutul i-a perforat faringele. Pocniturile erau simptome ale unei afecţiuni numite crepitus, provocată de bulele de aer care au pătruns sub ţesutul moale al gâtului şi al spaţiului dintre plămâni. Din cauza riscului ridicat de infecţie, bărbatul a fost internat şi hrănit prin intermediul unui tub. 

Conform specialiştilor, suprimarea strănutului poate provoca de asemenea spargerea timpanului sau ruperea vaselor de sânge de la nivelul creierului. 

sursa: digi24.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img