vineri, 26 aprilie, 2024

SPECTACULOS! Un grup de studenti din Iasi au creat o masina-robot SENZATIONALA! Aceasta va putea SCHIMBA industria automobilelor din toata lumea- FOTO

Distribuie:

Publicat:

Sase studenti de la Facultatea de Constructii de Masini si Management Industrial – CMMI de la Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" – TUIASI au câstigat prima etapa a concursului de roboti mobili-powered by Marquardt • Intrecerea a avut loc vineri, 12 ianuarie 2018, tocmai la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu

Succes deosebit pentru un grup de studenti din Iasi! Este vorba de sase studenti de la Facultatea de Constructii de Masini si Management Industrial (CMMI) de la Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" (TUIASI) din Iasi. Acestia au câstigat prima etapa a concursului de roboti mobili-powered by Marquardt. Totul a avut loc vineri, 12 ianuarie 2017, la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu.

De precizat ca, initial, studentii au urmat un program de pregatire pentru proiectarea si realizarea robotului, iar mai apoi au fost împartiti în doua echipe ce au realizat o masina care, prin intermediul unor senzori, a urmarit un anumit traseu. Din echipa intitulata "Roboiasi" au facut parte Ana Ghimp, Alexandru Ceobotari si David Luntrariu, iar echipa "Optimus" a fost reprezentata de Catalina Lazar, Catalin Agrigoroae si Gabriel Gherasim.

"Pentru studentii nostri, aceasta a fost prima data când fac un astfel de robot. Aceasta participare este si rodul unei îndelungi colaborari cu Universitatea
«Lucian Blaga» din Sibiu si corpul didactic de acolo, mai exact profesorul Sever-Gabriel Racz, directorul Departamentului de Masini si Echipament Industrial. Traseul final pe care trebuiau sa îl urmeze a fost o necunoscuta, masina fiind calibrata pe niste trasee existente", a precizat decanul de la CMMI – prof. univ. dr. ing. Catalin Dumitras.

Tinerii de la TUIASI, asi in dezvoltarea Roboticii   

Din cele 17 echipe care s-au înscris la concursul gazduit de orasul Sibiu, cele doua echipe de la Universitatea Tehnica din Iasi au fost cele mai rapide, echipa "Roboiasi" avand un timp de 20,707 secunde, iar "Optimus" un timp de 20,907 secunde. "În primul rând, materia a fost noua pentru noi si am fost surpinsi de cât de frumoasa poate fi Robotica, chiar daca noi doar am gustat acum putin din ea, pentru ca la noi nu se face la facultate. A fost o experienta unica", a marturisit David Luntrariu, component al echipei Roboiasi – student în anul al III-lea la CMMI.

Pe de alta parte, tinerii considera ca, desi au fost grupati în doua echipe, au reusit sa câstige tocmai prin faptul ca au functionat ca una singura. "Cei de la Sibiu au cunostinte mai bune în domeniul respectiv, iar noi avem cunostinte mai bune tehnice, adica noi ne-am gândit foarte bine la cum sa functioneze masina, cum sa arate, ce greutate sa aiba, chiar si ce înclinatie sa aiba rotile ca sa poata lua curbele mai repede si cred ca asta ne-a facut sa fim remarcati", a punctat si Catalina Lazar, studenta în anul al III-lea la aceeasi facultate.

Important de mentionat ca, la finalul lunii februarie 2018, va fi programata o a doua etapa a concursului. De data aceasta, traseul care va trebui sa fie urmat de masina-robot creata de studentii Politehnicii iesene va deveni mai complicat, urmand sa apara obstacole, precum si un sens giratoriu din care masina va trebui sa iasa pentru reveni pe traseu.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img