vineri, 29 martie, 2024

Sperante pentru nevazatori: Vederea ar putea fi recapatata prin inserarea unei singure gene

Distribuie:

Publicat:

In prezent, cei care au ramas fara vedere din cauza degenerarii retinei au o singura optiune: implanturile electronice de ochi, deloc la indemana si la un pret pe care nu oricine si-l poate permite. Insa un studiu vine cu noi sperante.

In cadrul unei cercetari care a avut loc in SUA, s-a aratat ca terapia genica poate restabili vederea, cel putin in cazul soarecilor, relateaza ziare.com, care citeaza Science Daily. Este vorba despre o gena a opsinei verzi, administrata prin intermediul unui virus. Aceasta terapie poate ajunge in teste clinice in trei ani.

In experimentele realizate de oamenii de stiinta de la University of California, Berkeley, savantii au aratat ca soarecii care au fost supusi acestei terapii puteau percepe vizual miscarea, schimbarile de luminozitate si detaliile fine de pe un iPad, ceea ce, tradus in cazul oamenilor, ar fi suficient incat sa se distinga inclusiv litere, se arata intr-un raport publicat de jurnalul Nature Communications.

La nivel mondial, circa 170 de milioane de oameni se confrunta cu aceasta problema. Momentan, acestia au o singura optiune: un implant electronic atasat la o camera video care se afla pe o pereche de ochelari. Insa aceasta presupune o procedura delicata, invaziva, costisitoare si nu foarte eficienta, iar imaginea pe retina este echivalentul a doar catorva pixeli. In mod normal, vederea are milioane de pixeli. G.J.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img