joi, 28 martie, 2024

Spritele se vor incinge din nou in estul Ucrainei

Distribuie:

Publicat:

Kievul nu le va acorda regiunilor din estul tarii mai multa autonomie pana cand nu va fi respectat o perioada mai lunga de timp armistitiul cu rebelii separatisti prorusi, a anuntat presedintele Petro Porosenko, riscand sa provoace furia insurgentilor si Kremlinului. Parlamentul ucrainean urma sa se pronunte saptamana aceasta asupra unui pachet legislativ care acorda mai multa putere regiunilor ucrainene – inclusiv regiunilor separatiste Lugansk si Donetk – in cadrul unui armistitiu incheiat anul trecut de Kiev cu Moscova.

Orice incercare de amanare a acestei reforme ameninta sa deraieze procesul de pace, deja tensionat. Trupele ucrainene si rebelii prorusi s-au plans de o intensifiare a incalcarii armistitiului incepand de la sfarsitul lui 2015. Porosenko a declarat ca nu le va permite parlamentarilor sa anuleze votul asupra reformei descentralizarii. Insa el si-a exprimat totodata sustinerea fata de parlamentari care cer sa fie indeplinite o serie de conditii inainte de vot. Intre aceste conditii figureaza “un armistitiu si o lunga perioada de tacere. Acesta este lucrul pe care trebuie sa-l asigure Rusia si pe care lumea este necesar sa-l vada”, a declarat el duminica pentru presa.

Alta conditie este sa li se ofere observatorilor internationali un acces liber la frontiera dintre Ucraina si Rusia, pentru a monitoriza fluxul de trupe si armament catre estul Ucrainei. Dupa o perioada de relativ calm, atat rebelii, cat si Guvernul ucrainean s-au plans de o intensificare a incalcarii armistitiului negociat in cadrul acordurilor de la Minsk. Ambele parti sustin ca este folosita artileria grea, care ar fi trebuit sa fie retrasa. Conducatorii Frantei, Germaniei, Ucrainei si Rusiei au negociat acordul de pace de la Minsk, in februarie, iar Occidentul a legat implementarea lui de orice slabire a sanctiunilor economice pe care le-a impus Rusiei. Peste 9.000 de persoane au fost ucise in conflict, care a izbucnit in aprilie 2014, dupa ce Viktor Ianukovici, fostul presedinte ucrainean sustinut de Moscova, a fugit din tara, in urma unor sangeroase proteste de strada la Kiev. Presedintele Parlamentului ucrainean a confirmat, dupa declaratiile lui Porosenko, faptul ca parlamentarii au amanat dezbaterile cu privire la reforma descentralizarii. “Nu planuim sa includem aceasta problema pe agenda sesiunii Parlamentului de saptamana aceasta”, a declarat pentru postul Inter Volodimir Groisman. “Discutiile continua… Avem nevoie de o perioada suplimentara de timp pentru discutii cu partidele politice”, a adaugat el.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img