joi, 28 martie, 2024

Stanga poloneza se aliaza in vederea alegerilor

Distribuie:

Publicat:

Principalele partide de stânga din Polonia vor forma o singură alianţă numită "Stânga" (Lewica) pentru următoarele alegeri parlamentare, a anunţat luni unul din liderii partidelor, informează DPA potrivit Agerpres.

Decizia aprofundează cooperarea între partide, transformând coaliţia lor existentă într-o singură grupare pentru alegeri şi, prin urmare, reducând pragul necesar intrării în parlament de la 8 la 5%. 

Această acţiune ar putea face mai greu pentru partidul Lege şi Justiţie (PiS) aflat la guvernare în Polonia să câştige o majoritate absolută în următoarele alegeri parlamentare stabilite pentru luna octombrie. 

Această alianţă va include Alianţa Democratică de Stânga (SLD), Stânga Împreună (Lewica Razem), Primăvara (Wiosna), Partidul Socialist din Polonia (PPS) şi Uniunea Muncii (Unia Pracy), precum şi organizaţii feministe şi seculare de stat, printre altele. 

La alegerile din 2015, partidul PiS a reuşit să-şi asigure o majoritate absolută în legislativ în ciuda faptului că a obţinut doar 37,6% din votul popular, în parte datorită faptului că coaliţia de stânga nu a reuşit să intre în parlament. 

Partidele de stânga au obţinut 7,6% din voturi la ultimele alegeri, sub pragul de 8% necesar pentru coaliţii să intre în parlament. 

Noua alianţa a fost anunţată luni de către Adrian Zandberg, liderul Stângii Împreună. Ea este valabilă numai pentru viitoarele alegeri şi rămâne de văzut dacă va fi menţinută după vot. 

Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat vineri că cel mai probabil următoarele alegeri parlamentare se vor desfăşura la 13 octombrie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img