miercuri, 24 aprilie, 2024

Starea proasta chiar se vede in creier! Descoperire neasteptata, care ar putea trata inclusiv depresia

Distribuie:

Publicat:

Stari precum tristetea, anxietatea sau chiar depresia s-ar putea afla in legatura cu felul in care comunica doua regiuni din creierul nostru, au descoperit oamenii de stiinta. Intr-un studiu publicat de jurnalul Cell, se arata ca tristetea, anxietatea sau depresia se vad, fizic, in creier, ceea ce e o descoperire in premiera. Practic, cand aceste stari sunt prezente, se pot vedea schimburi de impulsuri electrice dintre doua regiuni din creier, cea care raspunde de memorie si cea care raspunde de emotii, arata ziare.com, care citeaza Live Science.

Sunt vizibile semnalele pe care si le trimit cele doua regiuni cerebrale, dar inca nu se stie daca acest fenomen este cauza sau efectul acestor stari, se arata in raport. Ce e limpede e ca aceste stari au manifestari fizice in creier. "Pentru multi pacienti este foarte important sa stie ca atunci cand se simt deprimati, se intampla din cauza a ceva masurabil si concret din creierul lor", a explicat unul dintre autorii studiului, dr. Vikaas Sohal, psihiatru la Universitatea California, din San Francisco.

"In cazul unora dintre pacienti, e vorba despre o validare importanta si de faptul ca dispare vina, ceea ce ii ajuta sa ceara ajutor si sa primeasca tratamentul adecvat", a mai spus acesta.

In cadrul studiului de fata au fost aplicati electrozi inclusiv in interiorul creierului. Fiind o tehnica intruziva, subiectii au fost pacienti care asteptau sa fie operati. Acestia, suferind de epilepsie, aveau deja implantati electrozi, pentru a se vedea care dintre regiunile cerebrale duceau la aparitia crizelor.

Subiectilor le-a fost monitorizat creierul timp de 7 pana la 10 zile, timp in care ei au notat starile pe care le aveau intr-un jurnal. S-a observat ca starile numite mai sus apareau pe fondul comunicarii dintre amigdala (implicata in procesarea emotiilor) si hipocampus (care raspunde de memorie).

Cercetarea e utila pentru ca ar putea deschide drumul catre noi tratamente, care sa tinteasca (respectiv sa micsoreze) tocmai comunicarea dintre cele doua regiuni ale creierului. Fenomenul care are loc in creierul nostru si starile care apar sunt inca dificil de inteles. Oamenii de stiinta cred ca atunci cand o persoana este trista emotiile negative declansate de amigdala duc la reactivarea unor amintiri neplacute sau invers.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img