vineri, 29 martie, 2024

Statele arabe vor sa dea Autoritatii Palestiniene un ajutor financiar de 100 de milioane de dolari lunar

Distribuie:

Publicat:

Miniştrii de finanţe din ţările arabe, reuniţi duminică la Cairo, s-au angajat să asigure un ajutor financiar lunar de 100 de milioane de dolari pentru palestinieni, în contextul crizei financiare acute cu care se confruntă Autoritatea Palestiniană (AP), transmite AGERPRES.

Israelul a decis în februarie să blocheze fondurile colectate pentru Autoritatea Palestiniană din impozite şi taxe vamale, deoarece din aceste sume se achitau ajutoare familiilor palestinienilor ucişi sau închişi de israelieni ca urmare a unor atacuri teroriste. AP consideră că este vorba de "răspunderea socială" faţă de cei afectaţi de ocupaţia israeliană.

Miniştrii arabi au condamnat, în declaraţia finală adoptată la Cairo, "pirateria israeliană împotriva banilor palestinieni". Liderul Ligii Arabe, Ahmed Abdul Gheit, arătase deja că bugetul palestinian înregistrează pierderi de 700 de milioane de dolari.

La rândul său, Israelul a criticat ajutorul arab, afirmând că încurajează violenţa.

Reuniunea de urgenţă din capitala egipteană a avut loc cu numai câteva zile înaintea conferinţei pentru investiţii în economia palestiniană, organizată de Statele Unite marţi şi miercuri în Bahrain. Sâmbătă, Casa Albă anunţase o propunere economică despre care susţine că va genera investiţii de 50 de miliarde de dolari în următorii 10 ani – plan respins deja de Autoritatea Palestiniană, care acuză Washingtonul de partizanat pro-Israel.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img