joi, 28 martie, 2024

Statul da bani! Afla cum te poti incadra, poti lua pana la 50.000 de EURO

Distribuie:

Publicat:

Daca vor sa deschida sau sa dezvolte restaurante in 2017, PFA-urile si firmele vor putea cere bani de la stat.

Fondurile europene si nationale anuntate pentru anul 2017 vor putea fi atrase pentru infiintarea si dezvoltarea unor unitati de alimentatie publica. Fondurile nerambusabile acopera, in unele situatii, pana la 100% din valoarea proiectelor.  

Fondurile disponibile anul acesta vor fi accesibile atat in spatiul rural, cat si in mediul urban, iar solicitantii eligibili sunt persoanele fizice autorizate (PFA), intreprinderile individuale (II), intreprinderile familiale (IF), dar si societatile cu raspundere limitata (SRL) si societatile debutante (SRL-D).

In articolul de mai jos vor fi prezentate programele de finantare in care sunt eligibile activitatile economice din clasa CAEN 5601 – Restaurante, indiferent de forma de organizare juridica sau specificul restaurantului. Aceasta clasa CAEN cuprinde activitatile de servire a mesei pentru clienti, precum servirea la masa a preparatelor, dar si autoservirea dintr-un galantar cu produse. De asemenea, aceasta clasa CAEN include servirea mesei in incinta, dar si livrarea la domiciliu a preparatelor culinare.

Bine de stiut. Activitatile de alimentatie publica din sfera celor prezentate anterior pot fi eligibile prin intermediul a cinci programe de finantare cu fonduri europene si nationale: Programul National de Dezvoltare Rurala 6.2 pentru infiintarea unor activitati non-agricole in spatiul rural (PNDR 6.2.), Programul National de Dezvoltare Rurala 6.4 pentru infiintarea si dezvoltarea unor activitati non-agricole in spatiul rural (PNDR 6.4.), Programul Operational Regional 2.2 pentru dezvoltarea microintreprinderilor,dar si a intreprinderilor mici si mijlocii (POR 2.2), Programul Romania Start-Up Nation si Programul Comert si Servicii.

Fonduri nerambursabile pentru restaurante in mediul rural

PNDR finanteaza in spatiul rural doar infiintarea, extinderea si modernizarea doar a restaurantelor clasificate conform Ordinului nr. 65/2013 privind clasificarea structurilor de primire turistice, din zonele cu potential turistic ridicat, dar insuficient dezvoltate din punct de vedere turistic.

PNDR 6.2 – destinat infiintarii unor activitati non-agricole in spatiul rural

Aceasta masura de finantare este destinata infiintarii unor activitati economice noi, in cadrul unor firme start-up sau a unor intreprinderi cu istoric. Astfel, activitatea finantata trebuie sa fie demarata cu ocazia proiectului, nefiind acceptata modernizarea unei activitati deja desfasurate.

Activitatile eligibile sunt foarte numeroase, masura incurajand diversificarea activitatilor economice din zona rurala, catre activitati non-agricole si ruperea dependentei populatiei locale de agricultura de semi-subzistenta.

Activitatile de alimentatie publica sunt eligibile in cadrul acestei masuri, iar cererile de finantare depuse pentru infiintarea unei astfel de activitati putand primi, in urma selectiei proiectului pentru finantare un ajutor financiar nerambursabil de cel mult 50.000 de euro.

Cine poate beneficia de sprijin nerambursabil

In cadrul acestei linii de finantare sunt eligibile PFA-urile, II-urile si IF-urile, dar si societatile comerciale nou infiintate sau cu istoric, dar care isi propun demararea unei activitati noi, diferita de activitatile deja desfasurate in cadrul intreprinderii.

Doar microintreprinderile si intreprinderile mici sunt eligibile, astfel ca solicitantii trebuie sa aiba cel mult 49 de angajati si o cifra de afaceri de cel mult zece milioane de euro, conform ultimelor situatii financiare anuale incheiate.

Sunt eligibile doar activitatile propuse in zonele rurale, in localitatile cu potential turistic ridicat, insa slab exploatat. Lista zonelor cu potential turistic poate fi consultata pe site-ul Agentiei de finantare a investitiilor rurale, aici.

Sprijinul financiar nerambursabil se acorda in felul urmator:
  • dupa aprobarea proiectului si semnarea contractului de finantare, beneficiarul primeste 70% din valoarea totala a proiectului in avans, cu scopul de a demara activitatile descrise in planul de afaceri. Astfel, transa initiala este de 35.000 de euro;
  • beneficiarul are la dispozitie un termen de cel mult noua luni pentru demararea proiectului;
  • proiectul trebuie sa fie finalizat intr-un termen de cel mult cinci ani;
  • acordarea transei a doua este conditionata de implementarea completa a planului de afaceri si de indeplinirea obligatiilor asumate prin planul de afaceri si contractul de finantare;
  • principala obligatie a beneficiarului este aceea de a obtine, pana la solicitarea transei a doua, venituri de cel putin 30% din valoarea avansului, respectiv venituri totale de cel putin 10.500 de euro;
  • in cazul in care beneficiarul nu obtine venituri de cel putin 10.500 de euro in intervalul de cinci ani avuti la dispozitie, finantatorul va recupera integral avansul acordat;
  • in cazul altor nereguli, finantatorul poate aplica penalitati si corectii financiare corelate cu gradul de neindeplinire al proiectului.
Banii obtinuti din sprijin financiar nerambursabil pot fi folositi pentru:

In cadrul acestei linii de finantare, beneficiarul isi poate deduce toate cheltuielile pe care le considera importante pentru implementarea proiectului. Astfel, sunt eligibile cheltuieli precum:
  • realizarea constructiilor si dotarea spatiului, conform activitatii desfasurate;
  • plata salariilor si a contributiilor sociale;
  • achizitia de marfuri, materii prime, materiale consumabile;
  • realizarea unui site de prezentare a serviciilor de alimentatie publica;
  • orice alta cheltuiala necesara;
PNDR 6.4 – pentru infiintarea si dezvoltarea unor afaceri non-agricole in spatiul rural

De aceasta finantare pot beneficia solicitantii care propun infiintarea unor activitati non-agricole noi in spatiul rural, dar si dezvoltarea si modernizarea unor activitati deja desfasurate la data depunerii cererii de finantare.

Beneficiarii eligibili in cadrul acestei linii de finantare sunt, la fel ca si in cazul masurii prezentate anterior, microintreprinderile si intreprinderile mici, inregistrate la Registrul Comertului ca PFA, II, IF, SRL, SRL-D. Lista completa a formelor de organizare poate fi consultata in ghidul solicitantului.

Cum se acorda ajutorul financiar nerambursabil

Ajutorul financiar nerambursabil este de cel mult 200.000 de euro, iar decontarea este de 70% din valoarea cheltuielilor eligibile. Beneficiarul va trebui sa asigure o contributie proprie de 30%, dar si finantarea tuturor cheltuielilor neeligibile care pot interveni in proiect.

In cadrul acestei linii de finantare beneficiarii vor primi decontarea cheltuielilor efectuate din fonduri proprii. Sunt permise cel mult cinci transe de plata in cadrul implementarii proiectului, beneficiarul avand, de asemenea, posibilitatea de a implementa intregul proiect intr-o singura transa.

Ce tipuri de cheltuieli sunt eligibile in cadrul acestei masuri

Spre deosebire de masura 6.2, investitia eligibila include doar realizarea obiectivului, cheltuielile de exploatare urmand a fi sustinute din activitatea curenta ce va incepe la finalul perioadei de implementare.

Astfel, iata cateva exemple de cheltuieli eligibile:
  • realizarea de constructii, bransamentul la utilitati, imprejmuirea terenului si amenajarea curtii interioare;
  • achizitia de echipamente, utilaje, instalatii de lucru;
  • achizitia de dotari si mobilier specific;
  • achizitia de echipamente IT si solutiile software aferente;
  • cheltuielile de consultanta si proiectare.
Nu se vor putea deduce cheltuielile legate de salarii, contributii sociale, materii prime si materiale si alte cheltuieli de acest tip.

Fonduri nerambursabile pentru restaurante in mediul urban

Principala linie de finantare a restaurantelor si a altor unitati de alimentatie publica in mediul urban este POR 2.2.

Proiectele se vor putea depune in cadrul intervalului 23 februarie – 23 august 2017, iar procedura aprobata permite prelungirea termenului-limita doar in situatia in care nu vor fi depuse suficiente cereri de finantare, iar bugetul nu este consumat integral.

In cadrul POR 2.2, proiectele pot fi depuse doar de catre intreprinderile ce au cel putin un an fiscal integral si cel putin trei angajati la data ultimului bilant incheiat.

Care este valoarea ajutorului financiar nerambursabil:

In cadrul acestei linii de finantare, ajutorul financiar maxim ce poate fi acordat este de un milion de euro. Decontarea va fi diferita, in functie de marimea firmei solicitante si de locul de implementare al proiectului.

Astfel, ajutorul financiar nerambursabil este de:
  • 70% din valoarea eligibila in cadrul microintreprinderilor si intreprinderilor mici;
  • 60% din valoarea eligibila in cadrul intreprinderilor mijlocii.
  • Procentul ajutorului nerambursabil este mai scazut cu 15% in cazul proiectelor implementate in regiunea de Vest. De asemenea, doar intreprinderile mijlocii pot implementa proiecte in spatiul rural, celelalte categorii de societati putand primi finantare doar pentru restaurante doar in mediul urban.
Doar realizarea obiectivului este considerat o cheltuiala eligibila, astfel ca vor fi decontate cheltuielile legate de:
  • realizarea constructiei, a amenajarilor interioare;
  • achizitia de echipamente, utilaje;
  • achizitia de mobilier si dotari specifice;
  • plata serviciilor de consultanta si proiectare;
  • implementarea unor standarde de management al calitatii si protectiei mediului, daca este cazul.
Fonduri nationale pentru restaurante

Din fonduri nationale, restaurantele pot fi eligibile prin intermediul programului Romania Start-up Nation si a programului de Comert si Servicii. Aceste doua programe de finantare nu au normele de aplicare publicate inca, astfel ca in perioada urmatoare putand interveni schimbari fata de cele prezentate in acest articol.

Programul Romania Start-up Nation

Acest program de finantare este programat in premiera in acest an si a fost publicat in Monitorul Oficial la finalul lunii ianuarie 2017, iar normele de aplicare sunt asteptate la finalul lunii februarie 2017.

Termenul estimat pentru lansarea acestui program de finantare este 1 mai 2017. In cadrul Programului Romania Start-up Nation vor fi eligibile doar intreprinderile inregistrate la Registrul Comertului dupa data publicarii programului in Monitorul Oficial.

Bugetul anuntat pentru acest program de finantare este suficient pentru finantarea unui numar de 10.000 de intreprinderi, iar principalul obiectiv asteptat ca urmare a implementarii proiectelor este crearea unui numar de cel putin 20.000 de locuri de munca.

Cheltuielile eligibile vor fi anuntate in cadrul normelor de aplicare ce vor fi publicate la finalul lunii februarie 2017. Cele mai importante cheltuieli eligibiel vor fi achizitia unui spatiu, dotarea cu echipamente si mobilier si realizarea unui site de prezentare.

Programul Comert-Servicii

Acest program de finantare va fi destinat SRL-urilor cu o vechime de cel putin doi ani la momentul depunerii cererii de finantare si are prevazut un ajutor financiar nerambursabil de cel mult 90% din valoarea eligibila a proiectului.

Valoarea maxima a ajutorului nerambursabil nu poate depasi valoarea de 250.000 de lei (aproximativ 55.000 de euro). Proiectele pot fi implementate in toate regiunile de dezvoltare din tara, atat in mediul urban, cat si rural.

Cheltuielile eligibile ce vor fi decontate prin intermediul acestui program de finantare sunt:
  • achizitia unui spatiu pentru desfasurarea activitatii;
  • achizitia de echipamente, dotari si mobilier;
  • realizarea unui site de prezentare a serviciilor intreprinderii.
  • Aceste categorii de cheltuieli eligibile pot fi modificate atunci cand se vor publica normele de aplicare ale programului de finantare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img