sâmbătă, 20 aprilie, 2024

STENOGRAMA intalnirii dintre Donald Trump si Jens Stoltenberg, seful NATO: Atat la adresa Germaniei

Distribuie:

Publicat:

Site-ul  inliniedreapta.net a intrat in posesia stenogramei intalnirii dintre Donald Trump si generalul Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. Discutia extrem de tensionata a avut loc la Summitul NATO de la Bruxelles.

 Presedintele TRUMP: Buna dimineata, toata lumea. Buna dimineata presei – presei legitime si celei de stiri false. Buna dimineata si lor. O multime de oameni buni aici. Surprinzator.

D-le Presedinte, care tari ati dori sa cheltuie mai mult pentru NATO, in special? Presedintele TRUMP: Priviti graficul. Uitati-va la diagrama. Este o infomatie de domeniul public. Multe tari nu platesc cat ar trebui. Si, sincer, multe tari ne datoreaza o suma imensa de bani, de multi ani in urma, deoarece Statele Unite au fost nevoite sa plateasca in locul lor. Daca luati in considerare ultimii 10 sau 20 de ani, puteti aduna totul. Ni se datoreaza sume enorme de bani. Statele Unite au platit si si-au crescut contributia ca nimeni altcineva. Si apropos, acest lucru e valabil de zeci de ani. Acest lucru s-a perpetuat sub multi presedinti. Dar nici un alt presedinte nu a ridicat aceasta problema asa cum am facut eu. Deci, trebuie gasita o solutie si secretarul general (al NATO, n. trad.) lucreaza intens in acest sens.

In acest an, de la ultima noastra intalnire, s-au facut angajamente, de catre alte tari, pentru o contributie suplimentara de peste 40 miliarde de dolari. Acesta este un pas, dar este un pas foarte mic. 40 de miliarde de dolari suna ca o multime de bani, si este. Dar este o suma foarte mica in raport cu datoriile lor si cu ce ar trebui sa plateasca. Este si o povara nedreapta pentru Statele Unite.

Asadar suntem aici pentru a vorbi despre acest lucru si sunt sigur ca problema va fi rezolvata. Am mare incredere in secretarul general. A lucrat foarte mult la gasirea unei solutii. Am o mare incredere in el si in reprezentantii sai.

Vreti sa spuneti ceva?

SECRETARUL GENERAL STOLTENBERG: Mai intai de toate, e minunat sa va vad din nou, domnule presedinte. Si e bine ca va aflati aici, pentru o intalnire de varf. Vom discuta despre multe probleme importante. Printre acestea se numara cheltuielile pentru aparare. Toti suntem de acord ca trebuie sa facem mai mult. Sunt de acord cu dvs. ca trebuie sa ne asiguram ca aliatii nostri vor investi mai mult. Vestea buna este ca aliatii au inceput sa investeasca mai mult in aparare.

Dupa ani de reducere a bugetelor de aparare, ei au inceput sa adauge miliarde la bugetele lor de aparare. Si anul trecut a fost cea mai mare crestere a cheltuielilor in domeniul apararii din Europa si Canada, de pe timpul generatiei noastre.

Presedintele TRUMP: De ce a fost anul trecut?

SECRETARUL GENERAL STOLTENBERG: Este si din cauza conducerii dumnavoastra, din cauza mesajului pe care l-ati transmis. Si…

Presedintele TRUMP: Scribii de presa nu vor mentiona asta, dar e in regula.

SECRETARUL GENERAL STOLTENBERG: Nu, dar acest lucru este real. Mesajul dvs. are un impact si vom continua sa construim pe acest lucru, pentru a ne asigura ca avem si alte cresteri. Ati cerut anul trecut ca toti aliatii sa elaboreze planuri nationale privind modul in care va trebui sa cheltuie mai mult pentru aparare. Si, pe baza acestor planuri nationale, estimam acum ca aliatii europeni si Canada vor adauga 266 miliarde de dolari pentru aparare, de acum pana in 2024.

Acest lucru adauga un impuls suplimentar. Ne ajuta sa ne miscam in directia corecta. Dar trebuie sa facem mai mult, si acest lucru il vom aborda dupa summit-ul de astazi.

Permiteti-mi sa adaug si faptul ca un NATO puternic este bun pentru Europa si este, de asemenea, bun pentru Statele Unite. Prezenta americana in Europa (inaudibil) contribuie la protejarea Europei si permite SUA sa proiecteze putere catre Orientul Mijlociu si Africa. Cred ca aceasta influenta – influenta militara a Europei, influenta economica, influenta politica – este, de asemenea, utila in relatiile cu Rusia. Asteptam cu nerabdare intalnirea pe care o veti avea cu presedintele Putin. Si cred ca liderii europeni asteapta cu nerabdare gandurile dumneavoastra despre intalnirea cu presedintele Putin, de mai tarziu.

Presedintele TRUMP: Trebuie sa spun ca este foarte trist cand Germania face un contract masiv de petrol si gaze cu Rusia, mai ales cand ar trebui sa se pazeasca de Rusia. Dar Germania a ales sa plateasca Rusiei miliarde de dolari anual. Deci noi aparam Germania. Aparam Franta. Aparam toate aceste tari. Apoi, numeroase dintre aceste tari se duc si fac un acord cu Rusia in ce priveste gazoductul si ajung sa plateasca miliarde de dolari in cuferele Rusiei.

Deci noi ii protejam de Rusia, dar ei platesc miliarde de dolari Rusiei si eu cred ca acest lucru este foarte nepotrivit. Fostul cancelar al Germaniei este seful companiei de gazoducte care furnizeaza gazul. In cele din urma, Germania va fi in proportie de aproape 70% controlata de Rusia, prin intermediul gazelor naturale.

Spuneti-mi, este asa ceva normal? M-am plans de acest lucru de cand am intrat. Asa ceva nu ar fi trebuit sa se intample niciodata. Dar Germania este controlata in totalitate de Rusia, pentru ca va primi din Rusia intre 60% si 70% din energia de care are nevoie si o conducta noua. Spuneti-mi daca e normal asa ceva, pentru ca eu nu cred ca este. Cred ca este un lucru foarte rau pentru NATO, care nu ar fi trebuit sa se intample. Si cred ca trebuie sa vorbim cu Germania despre asta.

In plus, Germania plateste putin peste 1% (pentru NATO, n. trad.), in timp ce Statele Unite, in cifre reale, platesc 4,2% dintr-un PIB mult mai mare. De aceea, cred ca si acest lucru este inadecvat. Stiti, aparam Germania, aparam Franta. Aparam pe toata lumea. Si totusi platim enorm de multi bani pentru aceasta aparare. Acest lucru se petrece de zeci de ani. Acest lucru a fost mentionat si de alti presedinti. Dar ceilalti presedinti nu au facut niciodata nimic, deoarece nu cred ca au inteles problema, sau nu au vrut sa se implice.

Dar trebuie sa ridic aceasta problema, pentru ca este foarte nedrept fata de tara noastra. Este foarte nedrept fata de contribuabilul nostru. Eu cred ca aceste tari (care nu contribuie suficient la NATO, n. trad.) trebuie sa-si intensifice contributiile nu pe o perioada de 10 ani, ci imediat. Germania este o tara bogata. Ei discuta despre cum vor contribui putin mai mult, esalonat pana in 2030. Ei bine, ei ar putea creste contributia lor imediat, chiar si maine, si nu vor avea nicio problema. Nu cred ca este corect fata de Statele Unite. Deci, va trebui sa facem ceva in acest sens, pentru ca noi nu mai toleram asa ceva. Nu ne permitem sa mai toleram asa ceva. Si este complet inadecvat.

De aceea trebuie sa vorbim despre miliardele si miliardele de dolari care sunt platite tarii de care noi ar trebui sa va protejam. Toata lumea vorbeste despre acest lucru. Ei bine, o clipa, ar trebui asadar sa va aparam de Rusia, dar de ce platiti miliarde de dolari Rusiei, pentru energie? De ce se ingrijeste Rusia de nevoile energetice ale unor tari din NATO, si anume Germania, si de ce plateste Germania un procentaj atat de mare Rusiei, pentru a acoperi necesitatile sale de energie? Germania este o captiva a Rusiei pentru ca rusii au devenit furnizorii lor. Nemtii au renuntat la minele lor de carbune. Au renuntat la energia lor nucleara. Foarte mult din necesarul lor de petrol si gaze provine din Rusia. Cred ca este ceva care trebuie analizat de NATO. Cred ca este foarte nepotrivit. Dumneavoastra si cu mine suntem de acord ca este inadecvat. Nu stiu ce puteti face acum, dar cu siguranta nu pare logic ca Germania sa plateasca miliarde de dolari Rusiei, iar noi sa trebuiasca sa le asiguram apararea impotriva Rusiei.

SECRETARUL GENERAL STOLTENBERG: Stiti, NATO este o alianta de 29 de natiuni si uneori exista diferente si opinii diferite, precum si unele dezacorduri. Iar conducta de gaze din Rusia in Germania este o problema cu care aliatii nu sunt de acord. Dar forta NATO este ca, in ciuda acestor diferente, am reusit mereu sa ne unim in jurul sarcinii de baza, sa ne protejam si sa ne aparam reciproc, deoarece intelegem ca suntem mai puternici impreuna decat separat. Cred ca doua razboaie mondiale si razboiul rece ne-au invatat ca suntem mai puternici impreuna decat separat.

Presedintele TRUMP: Dar cum sa fim impreuna cand o tara isi obtine energia de la persoana, sau grupul, fata de care cere sa fie aparata?

SECRETARUL GENERAL STOLTENBERG: Deoarece noi intelegem ca atunci cand suntem impreuna, inclusiv in relatiile cu Rusia, suntem mai puternici. Cred ca ceea ce am vazut este ca –

Presedintele TRUMP: Nu, astfel nu realizati altceva decat sa imbogatiti Rusia. Asa nu faceti fata Rusiei. Asa faceti Rusia mai bogata. SECRETARUL GENERAL STOLTENBERG: Aliatii NATO au facut comert cu Rusia chiar si in timpul razboiului rece, iar apoi au existat dezacorduri cu privire la ce fel de aranjamente comerciale ar trebui sa intretinem.

Presedintele TRUMP: Comertul este minunat. Energia este o poveste cu totul diferita. Cred ca energia este o chestiune foarte diferita fata de comertul obisnuit. Aveti o tara ca Polonia care nu va accepta gazul (de la rusi, n. trad.). Uitati-va la unele tari – nu vor accepta, deoarece nu vor sa fie captive Rusiei. Dar Germania, in ceea ce ma priveste, este captiva Rusiei, pentru ca obtine atat de mult din energia sa din Rusia. Asadar, noi ar trebui sa aparam Germania, dar energia lor o primesc din Rusia. Explicati acest lucru. Asa ceva nu poate fi explicat, stiti asta.
Multumesc.

Care sunt consecintele daca nemtii nu vor cheltui mai mult (pentru NATO, n. trad.), domnule presedinte?

Presedintele TRUMP: Vor cheltui mai mult. Am mare incredere ca vor cheltui mai mult. Am mare incredere.

Domnule presedinte, e nevoie sa se schimbe ceva in zona comertului, pentru a mentine nivelul actual al trupelor americane in Europa?

Presedintele TRUMP: Am mare incredere ca vor aloca mai multi bani (pentru aparare, n. trad.), asa cum ar trebui sa fie.

Dle presedinte, de ce este (inaudibil) sa cheltuim de 10 ori mai mult decat Rusia pentru aparare? De ce este necesar sa cheltuim de zece ori mai multi bani pentru aparare (inaudibil)? Sunteti un om de afaceri.

Presedintele TRUMP: Este o rusine ca au facut aceasta afacere. Pacat. Foarte pacat. Multumesc.”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img