joi, 28 martie, 2024

STENOGRAME! Cum se negociau spagile in dosarul Urdareanu. Vezi ce spunea primarul suspendat al IASULUI

Distribuie:

Publicat:

Mirare mare astazi, cand DNA a solicitat arestare preventiva doar pentru Gheorghe Nichita si nu si pentru Tiberiu Urdareanu si Gabriel Mardarascevici, pe numele carora procurorii cer doar arest la domiciliu. Motivul este oferit de cateva surse judiciare, care afirma ca cei doi si-au recunoscut faptele, in timp ce Gheorghe Nichita neaga toate acuzatiile. Potrivit informatiilor din dosar, milionarul Gabriel Iulius Mardarascevici i-ar fi oferit si remis lui Gheorghe Nichita, incepand cu luna august 2013, in baza unei intelegeri cu acesta din urma, pentru a agrea castigarea licitatiei de catre asocierea UTI – IBC, semnarea contractului de atribuire a lucrarii “Sistem de management de trafic in municipiul Iasi”, in valoare estimata de 69 milioane lei (fara TVA), precum si derularea in bune conditii a contractului, direct si prin intermediul altor persoane, urmatoarele foloase materiale: o parte din suma totala de 10% din valoarea contractului atribuit, ce urma a-i fi remisa, beneficii constand in reduceri de 30-40% din preturile unor locuri de cazare la Hotel Marriot Bucuresti, in perioada 2013-2015, in baza rezervarilor efectuate de SC IBC SRL (cca 15.100 lei), plata in cursul anului 2014 a serviciilor de cazare prilejuite de efectuarea de catre Nichita Gheorghe, alti angajati ai primariei, precum si oameni de afaceri, intre care Mardarasevici Iulius Gabriel, in China, beneficii constand in achizitionarea unor echipamente electronice in perioada ianuarie-februarie 2014 pentru Nichita Gheorghe, in valoare de cca 20.000 lei.

In cursul anului 2013, Tiberiu Urdareanu in calitate de presedinte al C.A al UTI Grup, la solicitarea lui NIchita a acceptat sa remita acestuia, prin intermediul firmei IBC, 10% din valoarea contractului, adica suma de 6.9 milioane lei, ce urma a fi data in raport cu cota de participare a asociatilor UTI si IBC la contract, adica 80% reprezenta “contributia” UTI, iar 20% reprezenta “contributia” IBC la banii colectati cu titlu de mita pentru Gheorghe Nichita, parte din aceasta fiind colectata deja in contul IBC. Intelegerea initiala a fost efectuata intre primar, seful UTI si milionarul iesean. Ulterior, cu stiinta celor doi din urma si Mihail Tanasescu, directorul UTI, au efectuat demersuri frauduloase pentru colectarea banilor pentru Nichita in contul IBC, respectiv elaborarea si, ulterior, decontarea unor facturi pentru situatii de lucrari continand servicii neprestate, a caror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mita pentru primar. Milionarul iesean Gabriel Mardarascevici ar fi recunoscut integral acuzatiile ce i-au fost aduse, aratand ca intelegerea infractionala a fost intre el, primar si Urdareanu si ca a purtat mai multe discutii cu continut relevant pentru cauza, cu Nichita si directorul UTI. Cu ocazia intalnirii de la sfarsitul lunii septembrie 2015 dintre Mardarasevici Iulius-Gabriel si Nichita Gheorghe ar fi discutat aspecte legate de problemele dosarului de la DNA.

Stenograme

Mardarasevici Iulius Gabriel: Problema care este… deci ei la firma acolo, daca se duce si ii intreaba cineva, aia or sa spuna cine-i seful, stii?… Nu stiu cum naiba sa fac…

Gheorghe Nichita:… pentru banii aia?

Mardarasevici Iulius Gabriel: Ba da, dar sunt multi, sunt disproportionati intre… intelegi?

Gheorghe Nichita: (soptit) Sa-l caut oare pe Urdareanu?

Mardarasevici Iulius Gabriel: Pai nu stiu! Tu stii!

Mardarasevici Iulius Gabriel:A, mai e chestia asta… am uitat sa iti zic. Mai e aia cu China. Acolo, cand am plecat, stii ca au facut presiune pe noi,”hai hai, hai hai”. Ametitele astea din primarie m-au pus sa fac comanda prin mine, stii? Ca nu gaseau bilete la avion si au facut comanda prin firma mea.

Gheorghe Nichita: Da, da… e groasa asta si au vazut si toti ceilalti.

Mardarasevici Iulius Gabriel: Da, dar nu asta e… Problema e ca au ramas incasarile …

Gheorghe Nichita: … (in soapta) Am fost in delegatie si noi nu puteam sa ne cazam acolo si am zis “va cazati voi dincolo si …”

Mardarasevici Iulius Gabriel: Da, stiu ca mi-ai zis asta. (neinteligibil in soapta)

Mardarasevici Iulius Gabriel: … Stii ce ma streseaza? Deci cand am fost la Urdareanu… deci ei o dadeau scaldata; zic: “bai Mihai, ce pana mea?!” Si el tot o dadea: “Aaaa, proiectul merge extraordinar!” La el la birou…

Gheorghe Nichita: (in soapta) Noi suntem monitorizati…

Mardarasevici Iulius Gabriel: Da, ma, si asta…

Gheorghe Nichita: (in soapta)… daca e, tu nu m-ai rugat, n-am facut nimic.

Cu ocazia intalnirii dintre milionar si directorul UTI ar fi fost discutate aspecte legate de derularea si finalizarea proiectului Managementul traficului in municipiul Iasi. In octombrie 2015, intre Mardarasevici Iulius Gabriel si Tanasescu Mihail, director la SC UTI Grup SA, a avut loc o noua intrevedere, avand drept scop indicarea de catre Tanasescu Mihail a unor solutii pentru justificarea sumei de bani aflata in contul IBC. Tanasescu Mihail i-a prezentat lui Mardarasevici Iulius un biletel care era scris deja (dovada certa a faptului ca anterior, tot in scris, ii promisese ca va gasi o solutie in doua saptamani). Continutul acestui bilet arata ca varianta pentru eventuala justificare a sumei din contul IBC ar fi fost ca din acei bani sa fie cumparate anumite echipamente pentru asigurarea garantiei (care nu erau in sarcina IBC –n.n.): dispozitive diverse, prize, semafoare. Seful UTI ar fi recunoscut toate acuzatiile in declaratiile date procurorilor DNA facand o descriere detaliata atat a modalitatii de disimulare a naturii reale a sumei data ca mita, cat si a discutiilor avute Urdareanu. De partea sa Tiberiu Urdareanu ar fi recunoscut acuzatia a aratat ca Nichita i-a dat de inteles ca, lucrurile vor merge bine, ca are un “aranjament” cu acea firma si ca va fi multumit. Ulterior, a avut o discutie cu Mardarasevici la sediul UTI, acesta spunandu-i ca se ocupa ei de bunul mers al contractului, in conditiile in care si UTI isi va face treaba, ca era o intelegere cu primarul, Mardarasevici comunicandu-mi ca 8-10% din valoarea contractului ar fi “obligatii” ale asocierii pentru buna derulare a contractului, arata stiripesurse.ro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img