marți, 19 martie, 2024

Stoltenberg spune că sancţiunile împotriva Coreei de Nord trebuie menţinute pană la “schimbări concrete” făcute de Phenian

Distribuie:

Publicat:

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat joi anunţul făcut de liderul nord-coreean Kim Jong Un privind oprirea testelor nucleare, dar exclude posibilitatea ridicării sancţiunilor internaţionale "fără schimbări concrete" din partea regimului de la Phenian, relatează AFP.

"Atât timp cât nu vom constata schimbări concrete în comportamentul regimului din Coreea de Nord, trebuie menţinute sancţiunile internaţionale", a declarat el la o conferinţă de presă la sediul NATO de la Bruxelles, cu o zi înainte de un summit între cele două Corei în zona demilitarizată intercoreeană.

"Presiunile şi sancţiunile ONU au dus la progresele înregistrate în ultimele săptămâni", a spus secretarul general al NATO.

Jens Stoltenberg, care urmează să prezideze vineri o reuniune a miniştrilor de externe din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, a salutat organizarea summitului intercoreean, spunând că este "un prim pas important spre o soluţie paşnică şi obţinută prin negociere".

"Este important să continuăm să susţinem toate aceste eforturi" pentru a aplana tensiunile din peninsulă, a mai afirmat el.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un urmează să se întâlnească vineri cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in în zona demilitarizată care divizează peninsula. Iar la sfârşitul lui mai sau începutul lui iunie, el ar urma să participe la un summit istoric cu preşedintele american Donald Trump, într-un loc care nu a fost încă precizat.

Principalul obiectiv al acestei apropieri diplomatice este de a convinge Phenianul să renunţe la armamentul său nuclear. AGERPRES/

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img