marți, 19 martie, 2024

STOP BREXIT – Obiectivul liberal-democratilor britanici inaintea alegerilor din Marea Britanie

Distribuie:

Publicat:

Liberal-democraţii britanici (Partidul Liberal Democrat, pro-UE) şi-au lansat miercuri programul în vederea alegerilor legislative de luna viitoare, în care se angajează să "oprească Brexitul" şi să aloce miliarde de lire serviciilor publice din banii generaţi prin rămânerea în Uniunea Europeană, relatează AFP şi Press Association potrivit Agerpres.

Partidul mai promite să lupte împotriva schimbărilor climatice, să angajeze mai multe cadre didactice, să legalizeze canabisul şi să instaleze o "piaţă reglementată".

"Prima etapă a planului nostru pentru un viitor mai bun este simplă: oprirea Brexitului şi folosirea (aşa-zisului) Remain Bonus pentru a investi în serviciile publice", asigură liberal-democraţii în programul de aproape 100 de pagini.

"Menţinând Marea Britanie în Uniunea Europeană, vom putea aborda adevăratele probleme ale ţării folosind cele 50 de miliarde de lire sterline ca investiţii în servicii publice şi lupta împotriva inegalităţilor", se arată în document.

Suma evocată, echivalentul a 58 de miliarde de euro, corespunde, potrivit Partidului Liberal-Democrat, banilor pe care i-ar câştiga economia britanică în următorii cinci ani dacă ţara ar rămâne în UE şi nu ar ieşi din blocul comunitar.

Deocamdată, în fruntea sondajelor de opinie în vederea alegerilor din 12 decembrie rămâne Partidul Conservator al premierului Boris Johnson, care speră ca scrutinul să-i asigure majoritatea necesară pentru adoptarea, într-un final, a acordului de Brexit negociat îndelung cu UE. Conservatorii sunt urmaţi la distanţă semnificativă de Partidul Laburist, care vizează renegocierea acordului cu UE şi convocarea unui referendum asupra acestuia, cu opţiunea de a rămâne în cele din urmă în blocul comunitar. Liberal-democraţii, care se prezintă drept singurul partid realmente hotărât să stopeze Brexitul, sunt pe poziţia a 3-a, cu circa 15% din intenţiile de vot.

Sistemul electoral din Marea Britanie – uninominal majoritar cu un singur tur – favorizează cele două mari partide, liberal-democraţii putând cel mult să se alăture unei alianţe, în cazul în care niciunul din primele două nu obţine majoritatea

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img