joi, 25 aprilie, 2024

Storcatoare de fructe: prin ce se diferentiaza de blendere sau tocatoare?

Distribuie:

Publicat:

Auzim adesea de storcatoare de fructe, dar foarte multi dintre noi nu facem foarte bine diferenta dintre blendere, roboti de bucatarie, tocatoare si storcatoare de fructe. Un storcator de fructe este un aparat proiectat special pentru a extrage sucul din toate tipurile de fructe si legume. Desi pare similar in multe privinte cu un blender sau cu un tocator, adevarul este ca exista si foarte multe diferente intre acestea.

Fara cutite, fara caldura, fara oxidare

In timp ce blenderele extrag sucul prin intermediul unor cutite care functioneaza la viteze mari, storcatoarele de fructe nu folosesc cutite si nici nu functioneaza la viteze mari, pentru a pastra toata savoarea si calitatea sucului rezultat. Cutitele unui blender se incalzesc si acest lucru distruge o parte din nutrientii fructelor si a sucurilor rezultate, ceea ce nu se intampla la storcatoare de fructe.

La majoritatea storcatoarelor de fructe, separarea sucului de pulpa fructelor sau legumelor se face prin presare, nu prin macinare, taiere sau maruntire. Astfel, se evita oxidarea lichidelor rezultate, asa cum se intampla la blendere sau roboti clasici de bucatarie. 

Daca esti o persoana care are grija de alimentatia sa, nu mai trebuie sa-ti pomenim de multiplele beneficii oferite de sucurile naturale de fructe si legume. Exista in prezent o varietate uriasa de aparate electrocasnice care pot obtine sucuri din fructe, dar calitatea lichidelor depinde de felul in care sunt obtinute. 

Smoothie-uri sau sucuri? 

Blenderele, tocatoarele si robotii de bucatarie extrag sucul printr-un proces de centrifugare la viteze mari, intre 6000 si 13.000 de rotatii pe minut, maruntind foarte fin alimentele si obtinand astfel un suc pe care-l trec ulterior printr-un filtru. Principala problema a acestor metode este ca, din cauza vitezelor mari ale cutitelor, acestea se incing si caldura astfel rezultata distruge o parte din enzimele si vitaminele din alimente. 

In schimb, storcatoarele de fructe lucreaza la viteze mult mai mici, printr-o metoda suava, care evita oxidarea si incalzirea, ceea ce face ca sucurile sa pastreze toata aroma fructelor sau legumelor, precum si un gust mai bun, care sa reziste timp de 24-36 de ore.

E adevarat, cu un blender poti obtine smoothie-uri sau sucuri dintr-o multime de ingrediente, chiar si fructe cu coaja tare, precum nuci, alune sau migdale. In schimb, la storcatoare de fructe poti folosi doar fructe si legume deja bogate in sucuri, care pot fi usor extrase „la rece”. La blender obtii un produs mai bogat in fibre, deci mai satios si mai hranitor, dar cele mai multe vitamine le obtii doar prin separarea sucurilor la rece in storcatoare de fructe.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img