joi, 28 martie, 2024

Stratfor: Romania va deveni tot mai implicata in disputa cu Rusia

Distribuie:

Publicat:

Romania si Bulgaria vor deveni din ce in ce mai implicate in criza refugiatilor si in disputa cu Rusia, se arata intr-o analiza a institutului Stratfor intitulata „Romania si Bulgaria: Prinse intre crize”.

Romania si Bulgaria se vor confrunta si vor deveni din ce in ce mai implicate in criza refugiatilor din Europa, dar si in disputa cu Rusia pe tema Ucraina, se arata intr-o analiza publicata de site-ul de analize Stratfor.

In criza refugiatilor, eforturile ambelor tari de a intra in zona Schengen se vor lovi de masurile celorlalte state membre UE de a limita libertatea de miscare, dar si de un sentiment nationalist in crestere in Europa. In Europa Occidentala, imigrantii bulgari si romani ar putea fi perceputi ca reprezentand o amenintare la fel de mare ca cea a refugiatilor, explica agentia de analize.

Iar pe masura ce disputa Rusia-Occident va evolua, Romania si Bulgaria vor continua sa accepte consolidarea militara a Occidentului, desi Sofia isi va mentine legaturile cu Moscova, spun analistii de la Stratfor. Romania si Bulgaria par sa fie gata sa devina actori mai importanti in aceasta criza, ca si, posibil, in criza refugiatilor.

Acum, ca si in trecut, Romania si Bulgaria vor fi atrase ca intr-un vartej in evolutiile politice si de securitate din Europa, Rusia si Turcia, iar rolul lor ar putea creste, conchid analistii de la Stratfor.

Romania si Bulgaria au o istorie lunga in ceea ce priveste influenta din partea tarilor vecine mai mari si mai puternice, scrie Stratfor, amintind de imperiile austro-ungar si otoman si de dominatia sovietica. Acum, ambele tari sunt din nou prinse in mijlocul unor conflicte si crize intre aceste puteri, in special in criza refugiatilor dintre Europa si Turcia si in conflictul ucrainean dintre Rusia si Occident. Romania si Bulgaria vor face eforturi pentru a-si promova propriile interese in aceste situatii, dar, ca si in trecut, mai mult vor reactiona decat sa determine propriu-zis niste rezultate, scrie site-ul de analize.

Potrivit Stratfor, atat Romania, cat si Bulgaria si-au revenit destul de repede de pe urma crizei, pentru ca nu fac parte din zona euro, insa coruptia si ritmul lent al reformelor le-au impiedicat sa-si atinga obiectivul intrarii in Schengen.

Pana acum, criza refugiatilor nu au afectat cu adevarat Romania si Bulgaria, niciuna dintre tari nefiind pe ruta refugiatilor. Cele doua tari vor primi refugiati potrivit cotelor repartizate de UE, dar numarul lor e nesemnificativ. Totusi, rutele de imigratie s-ar putea schimba si ar putea include Bulgaria si Romania, mai ales daca acordul dintre Turcia si UE nu functioneaza.

In ceea ce priveste conflictul din Ucraina, atat Romania, cat si Bulgaria sunt ingrijorate de activitatile Rusiei. Din cauza legaturilor culturale si istorice mai puternice, dar si a dependentei energetice, Sofia este mai deschisa catre Moscova decat Bucurestiul. Pe de alta parte, Romania are un conflict politic direct cu Rusia in Moldova, pentru influenta, in timp ce in privinta importurilor de gaze depinde mai putin de Moscova.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img