joi, 25 aprilie, 2024

Stresul provoaca durere. Cele 10 zone ale corpului care sunt afectate

Distribuie:

Publicat:

De multe ori, incercam sa ascundem si sa negam emotii si sentimente negative precum teama, tristete, ingrijorare. Ne fac sa ne simtim neputinciosi, si printr-un efort de a le estompa, le negam si le reprimam.

In loc sa ne eliberam de astfel de sentimente negative, le inchidem in noi. Iar emotiile negative reprimate provoaca tensiuni in corp, care se manifesta sub forma unor dureri aparent fara cauza, sunt de parere specialistii psychologytoday.com. Se numesc dureri psihosomatice si te poti confrunta cu ele fara sa stii care este adevarata cauza. Iata cum afecteaza emotiile negative reprimate corpul si ce dureri pot provoca:

Zona lombara – Furie. Zona inferioara a spatelui este locul in care se manifesta tensiunea provocata de furia reprimata. Pentru a o elimina, trebuie sa inveti sa iti exprimi constructiv frustrarile si sa rezolvi pe moment conflictele cu ceilalti. Nu este usor sa faci asta, dar dupa ce inveti sa transformi furia intr-o forta creatoare, iti poti schimba radical viata. Invata sa transformi furia in asertivitate, sa o exprimi constructiv, nu distructiv.

Stomacul si intestinele – Frica. Atunci cand te temi, stomacul si intestinele sunt in tensiune. Probabil ai observat ca atunci cand iti este teama de ceva, ai o senzatie de gol in stomac. Cu cat negi si reprimi teama mai mult, cu atat mai puternic se va manifesta fizic, prin durere. Incepe prin a constientiza ceea ce iti provoaca teama. Iar pe masura ce vorbesti despre temerile tale, vei reusi sa estompezi tensiunea fizica la nivelul intestinelor si a stomacului.

Inima si pieptul – Tristete. Atunci cand durerea din piept nu este provocata de nicio afectiune, stresul poate fi responsabil. Durerea emotionala reprimata poate cauza snezatia de durere in piept si in zona inimii. Se poate intampla in cazul celor care refuza sa recunoasca faptul ca au fost raniti profund de o persoana apropiata, celor care au trecut prin despartiri dureroase sau pierderea unei persoane dragi. Daca nu recunosti deschis ca suferi si iti reprimi sentimentele, vei resimti presiunea prin durere fizica in zona pieptului.

Migrene – Pierderea controlului. Pentru persoanele obsedate sa detina intotdeauna controlul, senzatia ca lucrurile nu se desfasoara asa cum si-ar dori se poate manifesta sub forma durerilor de cap. Nu toate dificultatile din viata se rezolva detinand complet controlul. Uneori, capacitatea de a accepta situatia asa cum este poate fi mult mai valoroasa. Accepta lucrurile pe care nu le poti schimba si vei scapa de tensiunea imensa care iti provoaca migrene.

Dureri de gat si umeri – Griji si responsabilitati. Daca incerci sa duci prea multe griji si responsabilitati pe umerii tai, te vei confrunta cu dureri si tensiune in aceasta zona. In loc sa ceri ajutorul, ai tendinta de a face totul singur. Iar acest lucru duce la aparitia durerii in zona gatului si a umerilor. Invata sa delegi, sa ceri ajutor si sa decizi ce merita cu adevarat facut si ce nu. Imparte responsabilitatile cu ceilalti.

Oboseala – Resentimente. Resentimentul iti streseaza intreg corpul si iti face mai mult rau decat oamenii fata de care ai emotii negative. Dand vina pe altii, facand pe victima si retraind la infinit momente neplacute din trecut nu faci altceva decat sa te adancesti in emotii negative care te epuizeaza fizic si psihic. Resentimentele te impiedica sa te bucuri de prezent si sa beneficiezi de oportunitatile care iti apar in cale. Cand iti concentrezi gandurile si emotiile asupra celor care ti-au gresit, le permiti sa te raneasca si mai mult, la infinit. In loc sa faci asta, invata sa ierti si sa mergi mai departe. 

Insensibilitate – Trauma. Cand suntem coplesiti de un eveniment, avem tendinta de a ne amorti sentimentele. Este modalitatea psihicului de a depasi durerea sau pericolul. Evenimentele traumatizante nu sunt intotdeauna cele care ne pun viata in pericol, ci pot fi rezultatul unui pericol real sau imaginat sau a unui istoric de abuz sau neglijare in copilarie. Cu timpul, daca nu inveti sa infrunti trauma, amintirea ei se va manifesta asupra corpului tau. Prin urmare, iti ascunzi sentimentele atunci cand te simti vulnerabil, iti este imposibil sa ai incredere in ceilalti, situatiile nesigure iti cauzeaza confuzie si te fac sa te blochezi. Primul pas de a te elimina de trauma este acela de a recunoaste puterea pe care o are asupra ta si de a cere ajutor de specialitate.

Dificultati de respiratie – Anxietate. Dicultatile de respiratie, atacurile de panica si senzatia de sufocare apar de obicei in cazul persoanelor anxioase. Se intampla in cazul celor care isi reprima tristetea. Nu vor sa planga si sa-si manifeste tristetea aparuta in urma unui eveniment nefericit. In schimb, tin totul in ei, isi reprima sentimentele si se concentreaza asupra altor lucruri. Dar atunci cand iti blochezi lacrimile este ca si cum ti-ai tine respiratia. Eliberarea sentimentelor de tristete prin plans este precum o doza proaspata de oxigen. Te elibereaza si iti da senzatia de usurare.

Probleme cu vocea si gatul – Opresiune. Persoanelor oprimate nu le este permis sa aiba o voce. Daca ai crescut intr-o atmosfera opresiva, exprimarea opiniilor si nevoilor era un  lucru periculos. De asemenea, in acest caz ai in interiorul tau un critic aspru. Drept urmare, la maturitate ai devenit un adult care are tendinta de a-si reprima sentimentele. Cand simti ca trebuie sa vorbesti, te reintorci la comportamentele din copilarie si iti reprimi vocea. Acest conflict interior se manifesta prin probleme legate de voce si gat. Folosirea unui jurnal in care sa scrii tot ceea ce ai de spus te poate ajuta sa-ti eliberezi vocea si sa elimini criticul din tine care iti judeca fiecare actiune.

Insomnia – Schimbari radicale. Atunci cand trec prin evenimente care le schimba radical viata, fie ca sunt pozitive sau negative, oamenii se confrunta cu insomnie. Teama de necunoscut este cea care provoaca tulburari ale somnului. Iar pentru a putea sa scapi de ele, pune-le pe hartie sau vorbeste despre ele cu persoane apropiate. Dupa ce ti le scoti din minte, vei putea sa ai un somn odihnitor. sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img