joi, 28 martie, 2024

Studiezi pentru examen?! De ce este bine sa dormi noaptea, mai ales cea de dinaintea examenului

Distribuie:

Publicat:

Studiile arata ca renuntarea la orele de odihna pentru studiu aduce mult mai multe aspecte negative si ar trebui sa fie ultima strategie luata in considerare. Cea mai probabila perioada pentru un student sa faca o noapte alba este chiar inainte de examen. Ceea ce este ironic, intrucat stiinta spune ca aceasta este cea mai rea perioada posibila, scrie descopera.ro, care citeaza Curiosity.

Conform profesorului David Earnest de la Texas A&M University, „efectul deprivarii de somn asupra memoriei este uluitoare. Creierul pierde in eficienta cu fiecare ora de lipsa a odihnei”. La fel ca restul organismului, creierul are un ceas intern, ceea ce il face sa nu mai retina informatia la miezul noptii asa cum o face in timpul zilei. Asadar, daca citesti un manual in primele ore ale zilei, lucrezi impotriva proceselor naturale ale corpului.

De asemenea, lipsa somnului are un efect bine cunoscut asupra performantei academice. Intr-un studiu de amploare efectuat cu ajutorul a 53.000 de studenti, problemele cu somnul au crescut cu 10% probabilitatea de picat un examen. Efectul acesta este comparabil cu efectele consumului excesiv de alcool sau marijuana. Mai mult, un alt studiu realizat de cercetatorii elvetieni a aratat ca doar o singura noapte fara odihna poate avea efecte de durata asupra ritmului circadian – o singura noapte pierduta poate afecta somnul pe termen lung.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img