marți, 16 aprilie, 2024

Studii universitare platite din bani publici, benzina la discretie – cateva din neregulile descoperite la o institutie barladeana

Distribuie:

Publicat:

E buna si Curtea de Conturi pentru contribuabilul care își plătește dările la stat dar  si pentru funcționarii care încalcă legea si care sunt aduși pe linia de plutire de către oficialii de la institutia mai sus menționata.

In anul 2015 un control efectuat de Curtea Conturi la Poliția Locala Barlad arată cum banul public a fost cheltuit pentru “ la decontarea eronata a deplasărilor cu mașina personală pentru angajatii care s-au prezentat in interes de serviciu la diverse instituții ale statului din țara sau la cursuri de specializare. In urma auditării cheltuielilor cu bunuri si serviciile efectuate in 2015 la Poliția Locala Barlad , s-a constatat ca entitatea a decontat fără temei legal studiile universitare de masterat pentru patru angajați din cadrul instituției” se arată in raportul realizat de către aceștia.

Concret, nu a fost respectata HG1860/21.12.2006 conform căreia deplasarea cu autoturismul personal se poate face numai cu aprobarea prealabila a ordonatorului de credite, si ca in acest caz posesorul autoturismului va primi contravaloarea a 7,5 litri carburant la 100km parcurși pe distanta cea mai scurta. Potrivit documentelor prezentate diferența încasată fără temei legal de persoanele care au efectuat deplasări interne cu mașina personală in 2015 este de 1356 lei. Măsura dispusă de către Curtea de Conturi a fost “ extinderea de către ordonatorul terțiar de credite Poliția Locala Barlad  a verificării la nivelul tuturor cheltuielilor cu deplasările efectuate din titlul “ bunuri si servicii” in perioada de prescriptie , stabilirea întindeți-I prejudiciului si luarea de masuri pentru recuperarea acestuia , cu perceperea de majorări de intârziere calculate pentru perioada de când s-a produs prejudiciul si pana s-au recuperat sumele”.
In urma acțiunii de verificare din data de 28 Aprilie 2017, institutia de control constata ca “ entitatea a recuperat in totalitate prejudiciul in suma de 2518 lei precum si majorările de intârziere in suma de 717 lei, valoarea constata la audit: 2563 lei, valoarea stabilită de entitate 3235 lei si recuperată total. Valoarea suplimentar stabilită de entitate a fost de 672 lei”.

POLIȚISTUL LOCAL CU STUDII SE TINE !

In urma auditării cheltuielilor cu bunurile si serviciile efectuate in anul 2015 la Poliția Locala Barlad S-a constatat ca entitatea a decontat fără temei legal studiile universitare de masterat pentru patru angajați din cadrul instituției.

In luna Octombrie 2015  s-a acordat avans spre decontare in suma de 6000 de lei in vederea achitării facturii fiscale emisă de Universitatea “ Danubius” din Galați reprezentând taxa școlarizare masterat “ drept si administrație publica europeană”, anul II pentru polițiștii locali Olariu Constantin, Obreja Lucian, Plopeanu Marius si Popa Gigi, deși aceasta forma de studii nu poate fi decontată de la bugetul de stat sau local. Valoarea estimativă a abaterii prin prisma esantionului selectat este de 6.600 lei . Tot Curtea de Conturi descoperă ca si in 2014 in luna Noiembrie  s-a acordat avans spre decontare in suma de 11.600 de lei reprezentând taxa de școlarizare. Aceeași polițiști locali au beneficiat de aceste plăti.  Valoarea estimativă a abaterii este de 15.660  constând in decontarea fără temei legal a studiilor universitare de masterat, in valoare de 11.600 , la care se adauga 4060 lei majorări de intârziere calculate pana la data finalizării verificărilor.

Curtea de Conturi dispune măsura recuperării prejudiciului cauzat, iar anul trecut la constata ca: a recuperat prin rețineri succesive pe statele de plata ale lunilor Aprilie-Iulie 2017 suma totala de 5890 lei ( 5724 lei rămasă de recuperat la data raportului la care se adauga majorări de intârziere calculate suplimentar de 166 lei). Valoarea constata la  audit 23..320 din care 17.600 debit si 4720 lei majorări de intârziere. Prejudiciul a fost recuperat integral.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img