sâmbătă, 20 aprilie, 2024

SUA: “Kim Jong-un cerseste pentru un razboi”

Distribuie:

Publicat:

Ambasadoarea Statelor Unite de pe langa Natiunile Unite, Nikki Haley, l-a acuzat luni noaptea pe liderul nord-coreean ca deja ”cerseste pentru un razboi” dupa al saselea si cel mai puternic test nuclear intreprins de catre regimul de la Phenian, scrie BBC.

“Razboiul nu este niciodata ceva ce Statele Unite doreste. Nu-l vrem acum, dar rabdarea tarii noastre este limitata. Trebuie sa le spun membrilor Consiliului de Securitate al ONU: ce-i prea mult e prea mult! Trebuie sa adoptam cele mai dure masuri cu putinta. Puterile nucleare isi inteleg responsabilitatile. Kim Jong-un nu da nicio dovada de asa ceva. Modul abuziv in care foloseste rachetele si amenintarile sale nucleare demonstreaza ca el cere razboi.”, a declarat ambasadoarea SUA, conform News.ro.

De asemenea, diplomatia americana va prezenta in scurt timp o noua rezolutie, care va contine sanctiuni mai dure impotriva regimului nord-coreean. Dupa ultimul test nuclear, presedintele Trump a amenintat ca se gandeste la impunerea unui embargo international impotriva tuturor tarilor care au schimburi comerciale cu Coreea de Nord.

Nikki Haley a argumentat ca cele mai dure sanctiuni vor permite rezolvarea problemei si a tensiunilor nord-coreene prin diplomatie.

China a cerut in schimb o reintoarcere la masa negocierilor, iar presedinta elvetiana a promis ca tara sa ar putea sa actioneze drept mediator si sa gazduiasca intalniri la nivel ministerial intre Washington si Phenian.

Intre timp, armata sud-coreeana a dus la capat cinci exercitii navale cu munitie reala, avertizand ca ”vom lovi inapoi si-i vom ingropa in mare” daca un ataca va porni din Coreea de Nord.

Mai multe rapoarte sugereaza ca regimul nord-coreean se pregateste pentru lansarea unei rachete balistice, la doar cateva zile dupa efectuarea celui mai puternic test nuclear prin detonarea unei bombe cu hidrogen de trei ori mai mare decat cea care a distrus Hiroshima.

Autoritatile japoneze se pregatesc, in eventualitatea izbucnirii unui razboi, pentru evacuarea celor aproximativ 60.000 de cetateni care locuiesc in prezent in Coreea de Sud.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img