marți, 19 martie, 2024

SUA se IMPLICA in scandalul de la Chisinau

Distribuie:

Publicat:

Ambasada Statelor Unite ale Americii din Chisinau si-a exprimat dezamagirea fata de decizia parlamentului si guvernului Republicii Moldova de a introduce sistemul electoral mixt in republica, ignorand astfel cele mai importante recomandari ale Comisiei de la Venetia si pe cele ale Oficiului OSCE pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului cu privire la modificarea sistemului electoral, relateaza luni Radio Chisinau.

“Revizuirea Codului Electoral pune la indoiala obiectivul declarat al guvernului privind un viitor european si democratic pentru cetatenii Republicii Moldova. Vom continua sa colaboram cu toate partile interesate, inclusiv cu societatea civila, pentru a face ca viitorul european al Republicii Moldova sa devina realitate”, se arata intr-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a ambasadei americane. 

Atat grupul Partidului Popular European din Parlamentul European, cat si Inaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politici de Securitate, Federica Mogherini, impreuna cu comisarul european pentru negocieri de extindere, Johannes Hahn, au adoptat o atitudine critica fata de legislativul de la Chisinau dupa ce acesta a votat vineri, in lectura finala, introducerea sistemului electoral mixt. Modul in care a fost modificat Codul Electoral in Republica Moldova intra in contradictie directa cu recentele recomandari ale Comisiei de la Venetia, noteaza Radio Chisinau. Presedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a promulgat imediat dupa votul din parlament noua lege, care favorizeaza la alegerile parlamentare de anul viitor Partidul Socialist (de stanga, prorus) si pe democratii aflati la putere.

“Felicit toti cetatenii Republicii Moldova cu aceasta ocazie. Consider ca incepe o noua fila in istoria moderna a Republicii Moldova. Vom munci in continuare pentru atingerea tuturor obiectivelor anuntate. Moldova are viitor”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img