vineri, 26 aprilie, 2024

Sucul de ridiche neagra reduce colesterolul si trigliceridele. Descopera si alte beneficii

Distribuie:

Publicat:

Cauti un remediu naturist care sa-ti sporeasca sanatatea si sa te ajute sa arati bine in acelasi timp? Ai incercat vreodata ridichea neagra in acest scop? Daca nu, atunci este timpul sa o incercati. Culoarea acestei legume s-ar putea sa nu te impresioneze, dar, dupa ce vei cunoaste cateva dintre beneficiile pe care ti le ofera, te vei indragosti de ea. Un membru al familiei cruciferelor, ridichea neagra poate fi consumata cruda sau gatita, avand o aroma puterinica picanta – prin decojire si gatire se mai pierde din aroma, fiind mai usor de tolerat de cei cu papilele mai sensibile.

Ridichea neagra a fost folosita in medicina populara inca din antichitate ca medicament natural pentru stimularea functiei biliare. Conform studiilor in vitro, sucul stors din radacina de ridiche neagra are proprietati antioxidante semnificative. Intr-unul din studii, cercetatorii au examinat efectul benefic al sucului de ridiche neagra asupra unor reactii radicale libere la sobolani alimentati cu o dieta bogata in lipide (20% ulei de floarea soarelui, 2% colesterol, 0,5% acid colic). Substantele reactive ale acidului tiabarbituric si concentratiile de dien conjugate au fost semnificativ mai mari, in timp ce activitatile enzimelor antioxidante si efectele radicalilor liberi au fost mai mici la sobolani hiperlipidemici in comparatie cu martorii normali. Suplimentarea dietei bogate in lipide cu suc de ridiche neagra a dus la o imbunatatire semnificativa a parametrilor mentionati mai sus. Desi mecanismul exact al compusilor biologic activi din ridichea neagra asupra metabolismului lipidic si a peroxidarii lipidelor nu este inca clar, un efect benefic al sucului de ridiche neagra a fost evident in hiperlipidemia alimentara.

Siropul de ridiche neagra este foarte recomandat in tratarea infectiilor respiratorii. Tusea productiva, racelile obisnuite, gripa, bronsita, toate acestea se amelioreza rapid cu ajutorul siropului de ridiche neagra. Acesta are efect antiinflamator, antiseptic al cailor respiratorii si fluidificator al secretiilor bronsice. Este foarte bun si pentru copii, ajutand la fixarea calciului. Atunci cand avem nevoie de sucul de ridiche pentru a alina tusea, bronsita, trebuie sa procedam astfel: se taie o felie de ridiche neagra sau se scobeste si se pune o lingurita de zahar sau de miere. Se lasa peste noapte, iar dimineata vom observa ca sucul a inceput deja sa se stranga. Se ia cate o lingurita dupa masa (de fiecare data cand luam din sirop, nu trebuie sa uitati sa mai adaugati o lingurita de zahar/miere). Siropul este extras de catre zahar, iar ridichea se va stafidi.

De asemenea, sucul de ridiche neagra ajuta si tractul gastrointestinal datorita continutului ridicat de fibre si apa care lubrifiaza intestinele, dar si a unei componente care imbunatateste peristaltismul si ajuta la prevenirea si ameliorarea constipatiei.

Sucul poate fi utilizat local, fie in tratarea problemelor pielii datorita proprietatilor antioxidative (pete, acnee, riduri, dar si infectii bacteriene/fungice sau uscaciune/tonus general), dar si ale parului datorita stimularii circulatiei sanguine la nivelul scalpului (cadere, matreata si par gras/uscat).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img