vineri, 29 martie, 2024

Suma URIASA stransa deja din donatii, pentru reconstructia catedralei Notre Dame

Distribuie:

Publicat:

Incendiul de la catedrala Notre Dame a declansat un val urias de emotie in intreaga lume. Miliardarii lumii s-au oferit deja sa doneze averi pentru reconstructia monumentului. S-au strans 650 de milioane de euro in prima zi, de patru ori mai mult fata de cat s-a estimat ca ar costa refacerea catedralei. Focul devastator, urmarit cu neputinta de milioane de oameni, a avut loc la exact 107 ani de la o alta tragedie care a marcat omenirea, scufundarea Titanicului.

Element central al slujbelor religioase din Notre Dame, coroana de spini pe care Iisus ar fi purtat-o inainte de crucificare a fost salvata de flacari. 

Pompierii au recuperat si o mantie in care ar fi fost imbracat Ludovic al IX-lea al Frantei cand a adus coroana de spini la Paris.

Bogatii Frantei si-au dat mainile pentru reconstruirea Notre Dame

Iar marea orga, unul dintre cele mai cunoscute instrumente muzicale din lume, este in stare buna, au anuntat autoritatile franceze. 

Anne Hidalgo, primar Paris: Am oferit accesul, din moment ce era foarte aproape, in sala Saint-Jean din cladirea Primariei, o sala in care sunt tinute de obicei expozitii, ca sa putem proteja si depozita aceste picturi si opere  

Intacte au ramas si cele 16 statui de pe acoperisul catedralei doar pentru ca au fost demontate saptamana trecuta pentru a fi restaurate.

Rivale in afaceri, trei dintre cele mai bogate familii din Franta si-au solidarizat efortul pentru reconstructia catedralei din inima Parisului.

S-au promis donatii de 650 de milioane de euro

Detinatoarele unora dintre cele mai apreciate branduri vestimentare de lux la nivel mondial au donat impreuna 650 de milioane de euro. Unul dintre donatorii celebri este sotul actritei Salma Hayek.

Francois Henri Pinault, om de afaceri francez: Am vazut cum fiica mea de 17 ani plangea privind acele imagini. Suntem complesiti, la fel si tatal meu. Am vrut sa actionam imediat in fata acestei provocari cu care ne confruntam

Donatii vin din toate partile. Primaria Parisului va debloca 50 de milioane de euro, iar o organizatie caritabila privata care lupta pentru salvarea patrimoniului francez a lansat pe internet o strangere de fonduri publica.  

Alessandro Gisotti, purtator de cuvant Vatican: Sfantul Scaun a aflat cu profunda tristete vestea teribila privind incendiul care a devastat catedrala. E un simbol al crestinatatii pentru Franta si pentru intreaga lume, un simbol al culturii universale

Pierderile sunt imense. Despre vitraliile spectaculoase, ce infatiseaza scene biblice, nu se stie inca nimic. Incerta este si soarta multor opere de arta vechi de secole.    

Andrew Smith, istoric: Unele dintre artefacte s-au innegrit si au ars, dar speram ca poate fi salvat cat mai mult   

Nicolas Don, jurnalist francez stabilit in Romania: A ars ce se cheama "la cherpente", sarpanta, tot ce era structura de lemn. Erau doua parti, una din secolul al XIII-lea si una din secolul al XIX-lea

Catedrala a fost construita in 1163

Mesaje de solidaritate au venit din toata lumea, inclusiv de la autoritatile romane.

Catedrala Notre Dame a inceput sa fie construita in anul 1163. Aproape doua secole a durat ridicarea ei. Imparatul Napoleon Bonaparte a fost incoronat acolo.  

Incendiul care a izbucnit ieri nu este prima grea incercare prin care a trecut constructia. A fost profanata si vandalizata in perioada Revolutiei Franceze, dar a continuat sa fie cel mai important loc din Franta.

Notre Dame a supravietuit si celui de-al doilea razboi mondial gratie unui general german care a refuzat sa arunce in aer Parisul. Catedrala a devenit un reper si datorita romanului "Cocosatul de la Notre Dame" al lui Victor Hugo.

Daniel Breaz, ministrul roman al Culturii: Eu regret extrem de mult si imi pare rau pentru ceea ce inseamna ca simbolistica, atat pentru poporul francez si nu numai, pentru toti crestinii din Europa

Notre Dame, 13 milioane de vizitatori pe an

Parte din patrimoniul mondial UNESCO, Notre Dame primea aproximativ 13 milioane de vizitatori intr-un an.

Cinci slujbe erau oficiate zilnic, iar duminica, sapte. Reconstructia monumentului va reuni cei mai buni arhitecti si va costa peste 150 de milioane de euro. 

Membrii familiei Bettencourt, patronii LOreal, au promis 200 de milioane de euro, Bernard Arnault a promis 100 de milioane de euro, Francois Henri Pinault da si el 50 de milioane de euro, iar cei de la compania Total, din Paris, vor contribui cu 100 de milioane de euro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img