marți, 19 martie, 2024

Sunt in inchisoare insa au AVERILE INTACTE.Sefa DNA vrea sa schimbe acest lucru

Distribuie:

Publicat:

Banii obtinuti din infractiuni sunt in continuare greu de recuperat de catre stat. Un exemplu este cel al fostului ministru al Transportuilor Relu Fenechiu. Desi a fost condamnat acum un an si jumatate la inchisoare, nici el, nici ceilalti inculpati din dosar nu au platit nimic din prejudiciul total de peste un milion de euro. Intre timp, infiintarea unei agentii care sa ajute la recuperarea banilor obtinuti ilegal este blocata in Parlament.

Relu Fenechiu – fost ministru al Transporturilor. In ianuarie, anul trecut, Inalta Curte de Casatie l-a condamnat defintiv la cinci ani de inchisoare cu executare pentru complicitate la abuz in serviciu. Impreuna cu fratele sau, a vandut tranformatoare vechi la suprapret catre societatea Electrica Moldova. A avut si complicitatea directorilor de atunci ai companiei. Judecatorii au stabilit ca Relu Fenechiu si ceilati inculpati sa plateasca un prejudiciu de un milion trei sute de mii de euro.

La un an de la incarcerare, nicio suma nu a fost achitata. Acum, fostul ministru se afla in proces de partaj cu fosta sotie ceea ce blocheaza plata sumei datorate. Intre timp, Electrica Moldova a intrat in lichidare. O companie privata a fost desemnata sa recupereze prejudiciul.

Dosarul transferilor de fotbalisti in care au fost trimisi dupa gratii unii dintre cei mai bogati oameni din fotbal este un alt exemplu. Jean Padureanu, recent eliberat conditionat, nu a platit prejudiciul de 200.000 de dolari.

La fel s-a intamplat si cu Ioan Becali, condamant la sase ani si patru luni de inchisoare.

„Ioan Becali
a fost condamnat in 2012 si trebuie recuperata suma de 17 milioane lei, dar nu figureaza cu niciun fel de bun inscris si evident ca nu se va recupera niciun leu, neavand bunuri inscrie”, delcara, in primavara acestui an, premierul Victor Ponta.

Guvernul a propus un proiect de lege pentru infiintarea unei agentii care sa se ocupe cu recuperarea sumelor de bani datorate de condamnati. Actul normativ se afla in Senat. La sedinta din 30 iunie, aprobarea legii a fost amanata.

Procurorul-sef al DNA atragea atentia ca statul pierde pentru ca nu recupereaza banii obtinuti ilegal de infractori.

„Pentru a realiza scopul legii penale, e important ca o persoana condamnata sa nu-si pastreze averea dobandita prin infractiuni”, declara, anul acesta, Laura Codruta Kovesi, procurorul-sef al DNA.

Au fost si exemple in care condamnati au achitat de bunavoie prejudiciul. Este cazul fostului premier Adrian Nasttse si al fotbalistului Gheorghe Popescu.

preluare: DIGI24.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img