vineri, 29 martie, 2024

Suntem pe primul loc in UE la capitolul copile care aduc pe lume copii. Principalele cauze pentru care, in Romania, o mama din zece este minora

Distribuie:

Publicat:

Romania a ajuns pe primul loc in Uniunea Europeana la numarul de copile care aduc pe lume copii. Numai anul trecut, in tara noastra au devenit mame peste 17.600 de fete cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani, iar 600 de bebelusi au fost adusi pe lume de adolescente mai mici de 15 ani.

Cat despre tati, 2.500 dintre ei au intre 15 si 19 ani, iar 200 nu au implinit nici macar varsta de 15 ani.

In prezent, in Romania o mama din zece este minora.

Jurnalistii de la PRO TV au vorbit cu Maria, o fata care a devenit mama la doar 16 ani. S-a indragostit de un tanar de 21 de ani si a ramas insarcinata. Ea a adus pe lume un bebelus de 800 de grame, nascut natural, dar prematur, la doar 26 de saptamani. A renuntat deja la scoala, dupa ce a terminat noua clase, iar acum trebuie sa faca totul pentru pruncul ei, care se zbate intre viata si moarte intr-un incubator.

“Am avut foarte multe dureri. Cum am ajuns la spital m-au luat din ce in ce mai tare de la 12 noaptea pana la 4 noaptea, cand am nascut. Toata lumea imi spunea ca sunt mica si ca nu e momentul, dar ne-am dorit”, le-a povestit Maria jurnalistilor.

Ea a mai spus ca are prietene care au dat nastere cand aveau doar 14 ani.

La aceasta situatia, spun specialistii, s-a ajuns din cauza lipsei de educatie si de informare, din cauza neimplicarii institutiilor responsabile si a absentei serviciilor de sprijin in comunitatile defavorizate.

Intrebata care sunt institutiile direct responsabile, Daniela Buzducea, director Fundatia World Vision Romania, a raspuns: “Ministerul Educatiei, care trebuie sa includa curiculara obligatorie si partea de educatie pentru sanatate. Primaria si serviciul public de asistenta sociala sa urmareasca aceste fete cu risc, dar si sistemul de sanatate care ar trebui sa le ofere medicilor de familie instrumente necesare pentru a ajuta acesti copii”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img